Bosna i Hercegovina     | 14.07.2019. 09:15 |

Akcija posvećena zaštiti rijeka danas u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Kako bi ukazali na važnost zaštite rijeka ali i sve veći trend hidroenergetskih projekata koji imaju negativan uticaj na prirodu i lokalne zajednice, Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine organizirat će danas u Sarajevu akciju posvećenu bh. rijekama i ljudima koji se bore za njihovo očuvanje.

Akcija će biti organizirana na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, a provodi se u okviru kampanje "Sačuvajmo plavo srce Evrope" koja se bori za zaštitu rijeka Balkana i dio je niza akcija koje se održavaju širom Balkana u periodu od 6. do 16. jula pod sloganom "Our rivers: No DAMage!".

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH smatraju da je 'cunamijem' hidroenergetskih projekata pogođeno na hiljade ljudi na Balkanu, a ukoliko bi se svi ti projekti realizovali, veliki broj građana bi izgubilo svoje domove, obradivu zemlju, vodu za piće i navodnjavanje i prirodu koju su čuvali generacijama.

Navode da ti projekti imaju negativan uticaj na lokalne zajednice koje nikada nisu informisane ili konsultovane o izgradnji hidroenergetskih projekata u njihovim dvorištima, ali su mnogi odlučni da zaštite svoju rijeku, bez obzira na cijenu.

- U Bosni i Hercegovini smo svjedoci brojnih ovakvih priča, počevši od priče Hrabrih žena Kruščice do trenutno aktuelne priče o ljudima koji se bore da zaštite rijeku Doljanku – kaže se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

FUP - Osoba iz Sarajeva privedena zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

MUP BPK: Zaplijenjena najveća količina amfetamina, uhapšene dvije osobe

Humanitarno šišanje 'Srcem za potrebite'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo