Kultura     | 14.07.2019. 11:23 |

Knjiga.ba: Predstavljamo naslove koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Najveća online knjižara u BiH Knjiga.ba predstavila je nove naslove koje je odabrala iz svoje ponude, a za koje navodi da "neće nikoga ostaviti ravnodušnim".

Tako je u ponudi knjiga "Kad je rock bio mlad - Priča s istočne strane (1956. - 1970.)" Siniše Škarice. Od Robićevog "Shake, Ratlle and Rolla" iz 1956., našeg prvog zabilježenog traga glazbe koju smo doživjeli poput signala iz druge galaksije, do 1970. i ulaska u desetljeće što će definitivno artikulirati domaći rock jezik najavljen Grupom 220 i Indexima te ovjeriti našu pripadnost planetarnoj rock zajednici: knjiga "Kad je rock bio mlad" pruža vam jedinstvenu mogućnost postati vlasnicima prvih 15 godina soundtracka iz vremena kad je rock bio mlad. Knjiga uključuje i foto album s više od 400 fotografija.

Yanis Varoufakis se u knjizi "Ovaj svet može da bude bolji - Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji" poduhvatio teškog zadatka da ispriča priču o ekonomiji koja neće biti dosadna njegovoj kćerki tinejdžerki i njenim vršnjacima. Ekonomske probleme i pojave i njihov uticaj na čovjeka objašnjava jednostavnim jezikom, a u objašnjenjima poseže i za klasicima naučne fantastike, kao što su Frankenštajn, Blejd raner, Zvjezdane staze ili Matriks. Ova knjiga biće jednako zanimljiva svima onima koje zanimaju odgovori na pitanja o tome otkud sva ta nepravda i nejednakost u današnjem svijetu, kako nastaju razorne finansijske krize i u kom pravcu treba razmišljati i djelati da bi se situacija promjenila nabolje.

- Čitajući ovu knjigu, saznaćete zašto se može desiti da čovječanstvo na kraju istrijebi samo sebe, poput bezumnog virusa, i u čemu se sastoji nada da svijet može da bude bolji - navodi se u saopćenju Knjiga.ba.

Online knjižara Knjiga.ba preporučuje i djelo Dževada Karahasana "Noćno vijeće". Karahasanova djela posljednjih su petnaestak godina doživjela mnogobrojna izdanja i dobila niz prestižnih međunarodnih nagrada. Međutim, Karahasan je bio i ostao snažno vezan za hrvatsku kulturnu sredinu: u Zagrebu je i doktorirao tezom o dramaturškim modelima u opusu Miroslava Krleže te objavio niz knjiga.

Najnoviji roman situiran je u istočnu Bosnu, u gradić Foču, poznatu, uz ostalo, i po velikim zločinima koje su tamo počinili četnici nad muslimanima u toku Drugog svjetskog rata. Radnja romana događa se 1991., neposredno prije početka novog međunacionalnog sukoba u kojem će ponovo teško stradati fočanski Bošnjaci. Karahasanu je tuđa jeftina politizactja i površna pripovjedačka efektnost; stoga on ne prikazuje izravno taj sukob kao jednostavnu borbu Dobra i Zla, već preko glavnog lika Simona, podrijetlom Srbina, povratnika iz inozemstva, analizira stanje duhova u gradiću nad kojim se nadvija prijetnja tragičnog sukoba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

Knjiga.ba - Novi naslovi u junu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo