Svijet     | 14.07.2019. 12:14 |

Merkel upozorila na uspon ekstremne desnice

FENA Internet

BERLIN, 14. jula (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da Nijemci imaju "dužnost" da se suprotstave desničarskim ekstremistima baš kao što su to prije 75 godina učinile snage otpora organizirajući atentat na tadašnjeg nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Ove godine 20. jula obilježava se 75. godišnjica neuspjelog pokušaja atentata na Hitlera, a uz tu godišnjicu Merkel je pozvala na snažno protivljenje svih dijelova njemačkog društva protiv ponovnog uzdizanja desničarskog ekstremizma.

U sedmičnom obraćanju, odala je počast onima koji su se protivili führerovoj vladavini i poduzeli akcije, prenosi Deutsche Welle.

- Slijedeći savjest oblikovali su dio njemačke historije koji bi u protivnom bio isključivo određen tamom nacionalsocijalizma - istaknula je Merkel, dodajući da i danas postoji dužnost ustati protiv svih onih tendencija koje žele uništiti demokratiju.

Tog 20. jula 1944. godine postavljena je bomba koja je trebala ubiti nacističkog lidera Hitlera i svrgnuti nacističku stranku s vlasti. Pokušaj nije uspio i Hitler je preživio s lakšim povredama.

Claus Schenk Graf von Stauffenberg koji je orkestrirao taj napad kao i 200 njegovih pomagača su pogubljeni.

Merkel je kazala kako im Njemačka duguje zahvalnost, ističući da poslijeratni ustav zemlje možda ne bi postojao bez takvih akcija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Francuska stranka krajnje desnice pridružuje se grupaciji kojoj pripada italijanska čelnica Meloni

Macron otvara put politikama koje su nesumnjivo na političkoj desnici, tvrde novinari u Francuskoj

Švedski premijer Kristersson osudio poziv čelnika kranje desnice na rušenje džamija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo