Stranačke aktivnosti     | 14.07.2019. 13:08 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) odobrila je 3.000 KM za putovanje bh. srednjoškolaca u pratnji profesora u SAD na veliko, svjetsko IT takmičenje.

To je urađeno na inicijativu Omera Berbića iz Naše stranke, koju je Vladi, kao skupštinski zastupnik, predao Selim Bešlagić.

U inicijativi je traženo da se odobri 10.000 KM.

- Dobro je što su naši učenici dobili spomenuti iznos, on će im sigurno olakšati put u Ameriku. Međutim, sramotno je to što Vlada TK, pa makar to bila i ova u tehničkom mandatu, nije pokrila cjelokupan iznos potreban za njihovo putovanje, jer od šest učenika, četvoro ih je s područja TK. IT sektor je temelj progresa ovdje. Imati tako mlade, perspektivne stručnjake znači da bismo sve trebali činiti da ih zadržimo. Bojim se da ovaj potez, iako se ne može smatrati ignorantskim, ipak su nešto izdvojili, nije za mlade IT stručnjake utješan po pitanju ostanka - kaže Berbić.

Podsjećamo, Amila Mujkić, Amra Kadžaga, Sead Smailagić, Tarik Džambić, Almir Subašić i Edin Mukić su na nedavno održanom 3. državnom IT prvenstvu izborili plasman za ovo prestižno svjetsko takmičenje koje će se održati krajem jula u New Yorku.

Samo jedan od njih će sigurno otputovati u SAD, a to je Sead Smailagić koji je imao sreću da cjelokupni iznos potreban za ovo putovanje snosi EF UNSA, koji je njemu kao pobjedniku takmičenja osigurao potrebna sredstva.

Preostali učenici su prepušteni sami sebi. Svako njih mora sam sebi da osigura iznos od 5.000 KM, što oni kao djeca-učenici, a ni njihovi roditelji nisu u mogućnosti osigurati.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Forto povodom Dana nezavisnosti: Budućnost je u evropskim i NATO integracijama

Saopćenje za javnost Naše stranke

SDP, NiP i NS: Osuđujemo Dodikovo negiranje genocida, nadležni organi moraju reagovati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo