Bosna i Hercegovina     | 14.07.2019. 18:19 |

MOBiH - Postupak u vezi navodnog nepropisnog korištenja vojnih helikoptera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH (OSBiH) poduzeli su odgovarajuće aktivnosti radi utvrđivanja činjenica povodom medijskih napisa od 12. jula o navodnim zloupotrebama korištenja vojnih helikoptera.

Naime, 1. februara ove godine je Generalnom inspektoratu MOBiH putem telefona podnesena anonimna prijava, koja se odnosila na navodno nepropisno korištenje vojnih helikoptera u periodu od jula do oktobra 2018. godine

Na osnovu dostavljene prijave i raspoloživih informacija (određenog broja foto i video-zapisa), Generalni inspektorat MOBiH i linija komandovanja i kontrole OSBiH pokrenuli su proces utvrđivanja činjenica, u skladu sa Pravilnikom o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku ("Službeni glasnik BiH", broj 96/10“).

Međutim, prilikom daljnjeg rada na predmetu, MOBiH je utvrdio da se sporne fotografije i video zapisi, tamo gdje je to snimak dopustio, odnose na period raniji od 2011. godine, a ne kako je to bilo indicirano u prijavi na period iz 2018. godine.

Na osnovu oznaka helikoptera OSBiH na snimci, utvrđeno je da je on neoperativan od 30.08.2011. godine i kao takav je van funkcije.

Pored spomenutog, MOBiH nije mogao utvrditi identitet vojnih lica sa snimaka na kojima se vidi prevoženje lica u civilnoj odjeći sa vojnim helikopterom.

Prilikom traženja dodatnih informacija od prijavitelja, on je izjavio da posjeduje i dodatne i autentičnije dokaze, ali ih nikada nije dostavio, već je nakon toga prekinuo kontakt sa inspektorima na predmetnom slučaju.

Napominje se da se svi letovi OSBiH sprovode u skladu s propisanim procedurama, uz obavezne najave letova koje uključuju i kontrole zračnog prometa, saopćeno je iz MOBiH.

I pored toga što nije bilo moguće utvrditi osnovanost navoda iz predmetne prijave, MO i OSBiH će, kako se navodi, nastaviti da poduzimaju odgovarajuće mjere, u cilju poštivanja svih propisa iz oblasti letenja, a koje će biti kontrolisano linijom komandovanja i kontrole.

Također, imajući u vidu da je u spomenutim medijskim napisima, tekstu koji je objavljen 12.07.2019. godine, data informacija o navodnoj saradnji pripadnika Brigade ZS i PZO sa privatnom firmom VGH Aero iz Banja Luke, MOBiH će odmah poduzeti mjere u cilju utvrđivanja činjenica i ovih navoda, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

U Bihaću 15. aprila obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog puka OSBiH

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'