Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 15.07.2019. 09:15 |

Postavljeno pet inzulinskih pumpi za djecu-dijabetičare u tri općine ZDK-a

FENA Saopćenje

ZENICA, 15. jula (FENA) - Kantonalna bolnica Zenica provela je početkom ovog mjeseca petodnevnu edukaciju, nakon čega je u Zenici, Zavidovićima i Kakanju postavljeno pet inzulinskih pumpi drugoj skupini djece dijabetičara do 18 godina starosti, prema kriterijima Pravilnika o medicinskim pomagalima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

-Ujedno je obavljena i tromjesečna kontrola glikoliziranog hemoglobina A1c, za prethodnih troje djece kao pokazatelja reguliranosti dijabetesa. Svi roditelji su prošli kroz sistematičnu i kvalitetnu edukaciju provedenu hospitalno od dijabetološkog tima Odjela pedijatrije KBZ - ističu u obavijesti iz KBZ-a.

Prva skupina od troje djece, nakon tri mjeseca, ima odlične rezultate mjerene HbA1c pokazateljem. To je rezultiralo općim zadovoljstvom djece, manjim brojem aplikacija i velikom motiviranošću djece i roditelja.

Osim pet pumpi, finansiraju se i setovi za dvije inzulinske pumpe koje će, prema istim kriterijima, kandidati za pumpe moći sami nabaviti, a što još uvijek nije realizirano.

-Nadamo se da ćemo rebalansom budžeta ZZOZDK moći još jedan broj djece prevesti na terapiju inzulinskom pumpom u ovoj godini te da će planirana sredstva za inzulinske pumpe i prateće setove u idućoj godini biti znatno veća - ističu iz KBZ-a te dodaju da se djeca-dijabetičari ovisna o inzulinu s cijelog područja ZDK-a kontroliraju u Savjetovalištu za dijabetes Odjela pedijatrije.

lpak inzulinske pumpe daju jednom broju djece šansu za bolju reguliranost, dizanje kvaliteta života i odlaganje hroničnih komplikacija te je potreba za većim brojem inzulinskih pumpi opravdana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana