Svijet     | 15.07.2019. 11:49 |

Šef iranske diplomatije Zarif stigao u New York

FENA Internet

TEHERAN,  15. jula (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u nedjelju je doputovao u New York kako bi prisustvovao konferenciji Ujedinjenih nacija, javila je u ponedjeljak iranska državna novinska agencija Irna.

On će prisustvovati sjednici Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a u srijedu, prenosi Irna.

Nisu najavljeni njegovi sastanci s američkim kolegama, ali u Teheranu kruže glasine kako Zarif planira da otvori put za eventualni sastanak s američkim zvaničnicima na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru.

U međuvremenu je predsjednik Hassan Rouhani izjavio da je Iran uvijek spreman na razgovore s Whingtonom, i pozvao je Sjedinjene Države da ukinu sankcije i ekonomski pritisak Iranu.

Sjedinjene Države su se povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom u prošloj godini i uvele su brojne sankcije Teheranu, u nastojanju da ga uvjere da promijeni svoju vanjsku politiku.

U posljednjim sedmicama napetosti su naglo buknule između Sjedinjenih Država i Irana, uključujući i američke navode da snage u savezništvu s Teheranom napadaju naftne tankere na moru i nedavno iransko obaranje američkog drona.

Iran je također počeo da krši neke od odredbi nuklearnog sporazuma, obogaćajući uran van dogovorenih nivoa i također povećavajući zalihe slabo obogaćenog urana iznad dogovorenih limita, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu