Svijet     | 15.07.2019. 13:49 |

U britanskim gradovima protesti zbog opasnosti od klimatskih kataklizmi

FENA Internet

LONDON, 15. jula (FENA)  - Aktivisti za zaštitu okoliša pokušali su u ponedjeljak izazvati haos u pet britanskih gradova kako bi prisilili vladu da djeluje u sprječavanju klimatskih kataklizmi.

Grupa Extinction Rebellion (Pobuna protiv izumiranja) u aprilu je na 11 dana poremetila život u Londonu, a to se smatra najvećim činom građanske neposlušnosti  u nedavnoj britanskoj istoriji, prenosi Reuters.

Tada su blokirane poznate lokacije, demolirana je zgrada Shella, zaustavljeni su vozovi, a cilj je bila i zgrada Goldman Sachsa.

"Ova hitna mobilizacija običnih građana, potaknuta akcijom zbog opasnosti od klimatskog i ekološkog kolapsa, zahtijevat će od vlade da odmah poduzme mjere za zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti i smanjenje emisija stakleničkih plinova na nulu do 2025. godine", objavila je ta grupa.

Navode kako se protesti održavaju u Bristolu, Cardiffu, Glasgowu, Leedsu i Londonu. U svakom će gradu biti otkriven brod s natpisom " Djelujte sada!".

Most u Bristolu je zatvoren, a policija Južnog Walesa objavila da su ceste u centru grada Cardiffa blokirane. U centru Londona aktivisti su postavili plavi čamac i sjedili na cesti radeći jogu.

"Kroz mnoštvo nenasilnih protesta diljem Velike Britanije bit će organizirani sadržaji građanskog neposluha - blokiranja određenih lokacija, mostova i cesta, a  također održavat će se  razgovori, radionice, treninzi, aktivnosti za porodice,  skupovi građana i još mnogo toga ” navodi Extinction Rebellion.

Organizatori navode da žele da nenasilna građanska neposlušnost prisili vlade da smanje emisije ugljen dioksida i spriječe klimatsku krizu za koju kažu da će dovesti do gladi i društvenog kolapsa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Britanskim konzervativcima prijeti najgori rezultat u historiji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana