Bosna i Hercegovina     | 16.07.2019. 08:59 |

U RS-u najveći broj saobraćajnih nezgoda u julu i augustu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16. jula (FENA) - U proteklih šest mjeseci u Republici Srpskoj (RS) je evidentirano 4.715 saobraćajnih nezgoda, što je više za 39 ili 0,8 posto u odnosu na isti period 2018. godine, podaci su entitetske policije.

U tim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 46 osoba, što je u odnosu na isti period lani manje za dva poginula ili za 4,2 posto. Teže je povrijeđeno 269 osoba, (više za 13 lica ili za 5,1 posto), a lakše je povrede zadobilo 1.100 lica (manje za 169 lica ili za 13,3 posto). 

Negativan trend nastavljen je i u ovoj godini, što pokazuje podatak da je od 1. do 15. jula u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo devet osoba.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u saopćenju navode da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda nepropisna i neprilagođena brzina (880 SN ili 18,66 posto), a od ukupno 42 sudara sa poginulim licima, u devet (21,4 posto) je kod učesnika utvrđeno prisustvo alkohola (kod osam vozača i jednog pješaka).

U toku 2017. i 2018. godine, najveći broj saobraćajnih nezgoda, kao i onih sa posljedicama po lica evidentiran je u julu i augustu. Također, u tim mjesecima najveći je broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama.

Lani je u julu i augustu evidentirano 40 smrtno stradalih lica (u julu 15 i augustu 25).

Iz entitetske policije su za period od 18. do 21. jula 2019. godine najavili pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju u RS, s akcentom na kontrolu prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje. 

Apeluju na sve učesnike u saobraćaju, a naročito na vozače, da se pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu