Svijet     | 16.07.2019. 14:07 |

Delegacije SAD-a i Rusije na sastanku o ograničavanju nuklearnog naoružanja

FENA Internet

WASHINGTON, 16. jula (FENA) - Predstavnici Sjedinjenih Država i Rusije sastat će se u srijedu u Ženevi kako bi razmotrili koncept novog sporazuma o ograničavanju nuklearnog naoružanja, a koji bi moglo uključiti i Kinu, izjavili su u ponedjeljak visoki američki dužnosnici.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da bi volio vidjeti dogovor o kontroli naoružanja "nove generacije" s Rusijom i Kinom kojim bi se obuhvatile sve vrste nuklearnog oružja, prenosi Reuters.

O tome je razgovarao pojedinačno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na summitu G20 u Osaki prošlog mjeseca.

Kina nije strana u sporazumima o nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Država i Rusije i nejasno je kako će Peking biti uključen  u razgovore, kazali su dužnosnici koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom anonimnosti.

"Dobar sastanak bio bi neka veća jasnoća o tome gdje Rusi vide stvari s Kinezima", rekao je jedan dužnosnik.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je Peking nije zainteresirana za pridruživanje takvim razgovorima.

"Trenutno ne možemo vidjeti preduvjete ili osnovu za sudjelovanje Kine u tim pregovorima između Sjedinjenih Država i Rusije", izjavio je glasnogovornik ministarstva Geng Shuang novinarima u Pekingu.

Zamjenik američkog državnog sekretara John Sullivan predvodit će delegaciju, koje će uključivati ​​Tim Morrison, visokog pomoćnika u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, te predstavnike Pentagona i Agencije za nacionalnu sigurnost, rekao je.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergei Ryabkov vodit će rusku delegaciju, kazali su američki dužnosnici.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije godinama su zategnuti, a pogoršani se nakon što je Rusija 2014.anektirala  Krim iz Ukrajine i podržala sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u sirijskom ratu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo