Bosna i Hercegovina     | 16.07.2019. 14:25 |

Na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad nije pronađena masovna grobnica

FENA Elma Geca

VIŠEGRAD, 16.jula (FENA) -  Članovi Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH okončali su ekshumaciju na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad na kojoj se radilo proteklih dana. Glasnogovornica Instituta za traženje nestalih osoba BiH Emza Fazlić ističe da masovna grobnica nije pronađena.

- Informacije o postojanju grobnice na lokalitetu Gradina u Opštini Višegrad pokazale su se djelimično tačnim s obzirom da grobnica nije pronađena, ali jesu sitne kosti ljudskog porijekla. Pretpostavlja se da pripadaju žrtvama koje su prije desetak godina pronađene u masovnoj grobnici na ovom lokalitetu, međutim, to će biti utvrđeno DNK analizom – kazala je Fazlić.

 Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH.  

Po riječima glasnogovornice INO BiH, članovi Instituta za traženje nestalih osoba danas su počeli sa pretragom terena u neposrednoj blizini, na lokalitetu Hrtar grad takođe u opštini Višegrad. Prema raspoloživim informacijama pretpostavlja se da bi tu mogla biti pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka.    

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Tužiteljstvo BiH - Na području Višegrada pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Na području Prijedora provodi se proces ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta