Stranačke aktivnosti     | 16.07.2019. 18:27 |

Saopćenje za javnost Naroda i pravde

FENA Saopćenje

Ibrahim Dervišević o presudi Sejdiću: Pravda je pobijedila. Moramo pomoći odbranu svih heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Povodom presude Ahmedu Sejdiću, heroju odbrane Goražda i komandantu Prve višegradske brigade, iz Naroda i pravde podsjećaju kako je od početka bilo jasno da se radi o procesu čiji je jedini cilj bila promjena karaktera odbrambeno-oslobodilačkog rata i izjednačavanje žrtve i agresora.

„Presuda našem heroju Ahmedu Sejdiću pokazala je da je, Bogu hvala, pravda dostižna. Od početka je bilo jasno da se radi o procesu koji, ako suđenje bude pravično, može rezultirati jedino oslobađajućom presudom i to se na kraju i desilo. Ahmed Sejdić svijetli je primjer bosanskog ratnika, bosanskog viteza, časnog pripadnika Armije Republike BiH. Sejdić i drugi komandanti nikada, pa ni onda kada su krvnički i genocidom protjerani iz svog Višegrada, nisu dopustili da ih na njihovom putu odbrane i oslobađanja rodne grude vodi bilo šta drugo osim viteške časti, humanosti, poštivanja međunarodnih konvencija i pravdenosti čak i prema neprijatelju“, kazao je predsjednik Savjeta za boračka pitanja Naroda i pravde i ratni komadant Ibrahim Dervišević.

Dervišević podsjeća kako se nizom procesa pokazalo da Tužilaštvo BiH ne nastoji kazniti odgovorne za eventualne zločine, već se ciljano ide na najčasnije i najhrabrije pripadnike Armije BiH, od Sejdića i Nasera Orića, preko Dragana Vikića do Atifa Dudakovića.

„Pripadnici Armije RBiH nikada nisu bježali od sudova. Uvjereni u ispravnost svojih postupaka dolazili su, često u tišini, da pobijede u još jednoj bici, u bici koja se vodi po sudovima, kako bi se pokazalo da su smo svi isti. Nisu i nikad neće biti isti oni koji su dostojanstveno branili svoj kućni prag, te u nemogućim uvjetima poštovali međunarodne konvencije i zarobljene neprijatelje. Slučaj Ahmeda Sejdića to je upravo pokazao - neprijatelji su tretirani ljudski i korektno, i oni koji su se obrušili na djecu, žene, starce, oni koji nisu oklijevali da se posluže genocidom gdje god su to mogli“, dodao je Dervišević, ratni komandant 1. Slavne i Viteške motorizovane brigade, oficir, penzionisani pukovnik Armije BIH, dobitnik ratnog priznanja Zlatni ljiljan i Ordena Zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem.

On podsjeća da se i iz nedavne analize OSCE-a vidi da u posljednje vrijeme skoro dvije trećine optužnica Tužilaštva BiH padne.

„Kada čitate presude, kakva je ona naprimjer Naseru Oriću, vidite da se radi o amaterskim pokušajima Tužilaštva da se ukalja ime i čast komandanta odbrane Srebrenice. Na nekim drugim suđenjima opet  vidimo da ključni svjedoci Tužilaštva BiH ni na koji način ne prepoznaju optužene komandante kao odgovorne za počinjena ubistva. Cilj je jasan – žele se ukaljati imena najčasnijih među nama kako bi se izjednačile sve strane i time zauvijek izmijenio karakter agresije i odbrambeno-oslobodilačkog rata“, stava je Dervišević.

Iz Naroda i pravde ističu kako je i ovaj proces pokazao važnost institucionalne i finansijske pomoći odbrani optuženih pripadnika Armije RBiH.

„Naša podrška Sejdiću bila je odbrana svih časnih branitelja od novih nasrtaja. Šta bi danas bilo da ovaj vitez ratovanja nije imao dovoljno sredstava da se od ovakvih procesa pravično brani? Kanton Sarajevo će i dalje stajati uz naše heroje, pružati im svaki vid podrške u slučaju novih napada na njih lično i na našu časnu odbranu od agresije. I upravo suprotno ovome što pišu mediji iz manjeg bh. entiteta, Kanton Sarajevo parama iz budžeta nije dozvolio da vi montiranim procesima mijenjate karakter rata i prekrajate historiju! I da znate, na svaki ćemo sličan pokušaj isto odgovoriti!“, poručio je predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, u čijem mandatu je Vlada KS sa 300.000 KM pomogla odbranu pripadnika Armije BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije