Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 10:35 |

Bh. udruženje Hertfordshre obilježilo Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Bosanskohercegovačko udruženje Hertfordshre obilježilo je u prostorijama Day Centra Borehamwood, britanski nacionalni Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Prigodni program vodio je mladi član i bivši učenik bh. dopunske škole Fadin Omerović. Uvodna riječ pripala je Aliji Hamuliću, blagajniku udruženja koji je pozdravio goste i poželio im dobrodošlicu.

Program je bio sadržan od kratkog BBC-vog filma o Srebrenici, kao i prezentacije o genocidu koju je predstavio učitelj bh. dopunske nastave Sabit Jakupović.

Prisutnima je govorio o različitim aspektima genocida s posebnim osvrtom na posljednju fazu genocida, a to je upravo negiranje genocida.

- BiH nema zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina. Kako drugačije objasniti nehuman i necivilizacijski odnos prema žrtvama, ne samo negiranjem istine, nego otvorenim veličanjem osuđenih ratnih zločinaca, davanjem njihovih imena ulicama, školama ili studentskim domovima. Sa zakonom ili bez njega, istina se mora prihvatiti. A istina je da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima i to je utvrđeno presudama Haškog suda i sudova u BiH - rekao je Jakupović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom