Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 14:42 |

Stari Grad će prvi imati elektro punjač za vozila bez naknade korištenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Instalacija najmodernijeg elektro punjača za vozila, koji će građani koristiti bez ikakve naknade, bit će izvršena zahvaljujući saradnji Općine Stari Grad Sarajevo i kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo.

Ova stanica za napajanje, tzv. punionica će se nalaziti u javnoj podzemnoj garaži u ulici Avdage Šahinagića preko puta Vijećnice, čija je izgradnja u toku.

Ugovor, koji definiše postavljanje i održavanje ove jedinstvene stanice, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo Senad Olovčić, te Elvis Ališić, menadžer prodaje za Bosnu i Hercegovinu, u ime firme Hager d.o.o.

Nakon izgradnje i puštanja u funkciju javne podzemne garaže, kompanija Porsche BH će donirati punjač za električna vozila, dok će za radove same instalacije uređaja biti zadužena firma Hager.

Korištenje ovog elektro-punjača vozila bit će potpuno besplatno. Ovo je prvi takav slučaj u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline. U razvijenim zemljama se nastoji smanjiti korištenje automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila. Nažalost, Bosna i Hercegovina zaostaje u ovom segmentu ne samo zbog nedostatka takvih poticaja nego i nedostatka odgovarajuće infrastrukture, odnosno punionica za punjenje električnih vozila. Sada zahvaljujući Porsche BH, ova infrastruktura uskoro će biti dostupna i u Starom Gradu, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta