Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 14:58 |

'Trčim za inkluziju - Da niko ne bude izostavljen' 15. septembra u Sarajevu

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Članica Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH" Maida Agić istakla je da ovo udruženje već više od deset godina ulaže sve napore u inkluziju osoba sa down sindromom, ističući da je to "najvidljivije" u školstvu i generalno obrazovanju.

Agić je to kazala na potpisivanju Sporazuma o saradnji u okviru kampanje "Trčim za inkluziju - Da niko ne bude izostavljen", a potpisali su ga Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH" i "Udruženje Marathon Sarajevo".

- Ono čemu svako društvo treba težiti je potpuna inkluzija. Trka će biti održana 15. septembra u organizaciji Udruženja "Marathon Sarajevo". Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o poštivanju prava djece s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, kao i osiguravanje nedostajućih finansijskih sredstava za programe i aktivnosti koje Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" provodi za djecu i mlade iz te kategorije - dodala je Agić.

Potcrtala je da je najveći problem u bh. društvu kada su u pitanju osobe s Down sindromom, rana intervencija.

- Mi nemamo sistemski uređen program rane intervencije. Problem je i u nedostatku stručnog kadra, logopedi, terapeuti, edukatori itd. - naglasila je Agić.

Direktor Udruženja "Marathon Sarajevo" Erol Mujanović kazao je da potpisivanjem ovog Sporazuma pokazuje zajedničku spremnost i želju da kroz veću vidljivost, promociju i učešće trkača trke Sarajevo Sberbank polumaraton 2019. podignu svijest o važnosti poštivanja prava djece i mladih s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, te osiguraju nedostajuća finansijska sredstva za programe i aktivnosti namijenjenih djeci i mladima s Down sindromom.

Istakao je da do sada ima više od četiri hiljade prijavljenih za trčanje za nekog s Down sindromom.

- Ova vrsta saradnje bitno mijenja svijest građana o mogućnostima osoba s Down sindromom i promoviše njihovo pravo da budu ravnopravno uključeni u sve sfere društvenog života - istakao je Mujanović.

Iz oba udruženja su kazali da se na ovaj način djeluje javno zagovaranje, učešće u kreiranju pozitivnih zakonskih i drugih propisa, informisanja i edukacije roditelja, odgajatelja, nastavnika, zdravstvenih radnika i drugih stručnjaka koji prate razvoj i podučavaju osobe s Down sindromom, te kroz pružanje direktne podrške djeci i mladima.

- U nedostatku sistemske podrške, Udruženje pruža podršku djeci kroz angažovanje stručnjaka potrebnog profila. Kako bi Udruženje bilo održivo i u stanju pružati podršku ciljnim grupama, neophodno je stalno raditi na jačanju njegovih kapaciteta, primarno kroz jačanje ljudskih resursa – izjavila je predsjednica Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH" Sevdija Kujović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo