Ekonomija     | 17.07.2019. 16:47 |

Ministar Bašić: Zbog transparentnosti, građani više vjeruju Vladi KS

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić je, predstavljajući probleme i aktivnosti u tom ministarstvu i javnim preduzećima pod njihovim okriljem, kazao da građani nakon šest mjeseci rada Vlade imaju u nju više povjerenja, prvenstveno zbog transparentnog rada.

Na pres-konferenciji se posebno osvrnuo na proces poticaja u poljoprivredi, ističući da u Komisiji koja će odabirati male privrednike za poticaj, neće više biti tri člana iz tog ministarstva, već sedam osoba iz Ministarstva privrede, Ureda za korupciju i kontrolu kvaliteta, nevladinog sektora te Univerziteta u Sarajevu.

Također je kazao da su prošle godine imali 33 aplikacije za poticaj, dok su u 2019. godini dobili više od 100, što je dokaz da građani više vjeruju Vladi KS.  

Bašić je naglasio da su u Odjeljenu za poljoprivredno-stručne poslove zatekli vrlo nepraktičan i nekoristan softver za rad, vrijedan 60.000 KM te su ga zamijenili za 8.000 KM, koji se pokazao znatno funkcionalnijim.

Između ostalog, naglasio je da je dolaskom novog menadžmenta u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću 'Vodovod i kanalizacija' započeta naplata duga za vodu, posebno na području Ilidže, gdje je Kantonalna inspekcija utvrdila da se nelegalno eksploatiše voda bez ugovora o koncesiji.  

- Vidjet ćemo koje su zakonske mogućnosti našeg daljnjeg angažmana - poručio je Bašić.

U cilju zaustavljanja odlaska mladih iz KS, Bašić je kazao da su napravili niz projekata za mlade, među kojima su poticaji u iznosu od dva miliona KM, zatim finansiranje start-up ideja u vrijednosti od milion KM, zapošljavanje u obrtima u vrijednosti od 840.000 KM te mnogi drugi.

Posebno se osvrnuo na dodjelu koncesija za dvije hidrocentrale u Ilijašu u vrijednosti od 30 miliona KM, naglašavajući da je taj proces započet u aprilu 2017. godine, a koji je sada u finalnoj fazi.

- Kanton Sarajevo će prvi put proizvoditi električnu energiju, a ne samo apsorbovati - zaključio je Bašić.

O problemima u preduzećima pod okriljem Ministarstva privrede KS govorio je i vršilac dužnosti ustanove ZOI'84 Kenan Magoda koji je kazao da je nova uprava zatekla blokirane račune, frizirane izvještaje i kolaps u svim segmentima poslovanja preduzeća, od problema sa veritkalnim transportom do nelegalnog zapošljavanja.

Brojne nepravilnosti u finansijskom poslovanju Veterinarske stanice predstavio je v.d. direktor Nirves Bulaja, koji je naveo niz problema među kojima su neisplaćene plaće, neizmirene obaveze prema dobavljačima, kršenje zakona o javnim nabavkama te velika kreditna zaduženja.

- Trenutna uprava radi na sanaciji takvog stanja, a do kraja ove godine najavljeno je okončanje svih pripremnih radnji za izgradnju azila za pse u Prači - kazao je.

Na pres-konferenciji obratili su se i vršioci dužnosti direktora javnih ustanova Sarajevo šume Amir Joldo i Uprave za šumarstvo Edib Hamzić koji su se usaglasili da situacija nije najbolja kada se govori o sarajevskim šumama, da se godišnje mnogo šume ilegalno eksploatiše te da će u narednom periodu, pored ispravljanja grešaka bivših menadžmenta, raditi na predstavljanju šumskog zemljišta kao turističkog potencijala.

Između ostalog, naglasili su da se gradnja objekata na šumskim zemljištima treba svesti na minimum te da je potrebno povećati broj šumara, budući da šumsko blago Kantona Sarajevo ne čuva niko u danima vikenda ni u noćnim smjenama.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom