Regija     | 17.07.2019. 17:48 |

Brnabić: Srbija je spremna odmah da nastavi dijalog

FENA Agencije

ŽITORAÐA, 17. jula (FENA) - Srbija je bukvalno spremna da se odmah vrati za pregovarački sto i nastavi dijalog sa Prištinom, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da se nada da će prištinski politički lideri imati dovoljno hrabrosti i odgovornosti da promijene svoje odluke da bi to moglo da se dogodi.

"Mi smo bukvalno spremni svaki dan da se vratimo za pregovarački sto i nastavimo dijalog. To je jedini način da imate stabilnost na Kosovu, da ljudi nastave da žive mirno", rekla je Brnabić.

Navela je da je na teritoriji Kosova rađeno istraživanje koje je pokazalo da 91 posto građana na toj teritoriji ne želi zamrznut konflikt, ne želi status kvo.

"Žele nastavak dijaloga i nadam se da će lideri u Prištini umjeti da saslušaju sve građane koji žive na Kosovu, da će imati političku hrabrost i odgovornost da donesu odluku koja je najbolja ne samo za Srbe i Albance već za cio region", rekla je Brnabić.

Ocijenila je da je posjeta predsjednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji bila veoma važna za pozicioniranje Srbije, prenosi Tanjug.

"Mislim da je ta posjeta prošla bolje nego što je bilo ko od nas očekivao. Velika zahvalnost za sve što je predsjednik Makron rekao dok je bio u Srbiji, za sve signale podrške i za možda najjači do sada signal da ništa nije završeno i da dijalog mora da se nastavi", zaključila je Brnabić.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo