Ekonomija     | 18.07.2019. 10:38 |

Reagiranje Jazz Festa - Muzur iznio niz neistina na račun Jazz Festa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Iz Jazz Festa Sarajevo danas je saopćeno da je na jučerašnjoj pres-konferenciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo, umjesto da javnosti objasni kriterije dodjele sredstava po Javnom pozivu, predstavi članove komisije i bodovne liste, prvi čovjek TZ KS Nermin Muzur iznio niz neistina na račun Jazz Festa s ciljem obmanjivanja javnosti.
 
U saopćenju Jazz Festa se navodi da je, u pokušaju da objasni zašto Jazz Fest Sarajevo nije podržan po Javnom pozivu čiji su rezultati objavljeni 12. jula, Muzur  naveo tri razloga, a sva tri su neistinita.
 
- Muzur tvrdi da Jazz Fest nije opravdao sredstva dodijeljena 2017. godine, kada je TZ KS podržala 21. Jazz Fest Sarajevo iznosom od 10.000 KM. Sklopljeni ugovor o sponzorstvu predložila je i napisala TZ KS. Suprotno tvrdnjama Muzura, Jazz Fest je ispunio sve odredbe ugovora. U ugovoru nije navedena obaveza festivala o pravdanju sredstava - navodi se u reagiranju Jazz Festa.

Dodaje se da, uprkos tome, da je TZ KS u bilo kojem trenutku, na bilo koji način izrazila potrebu da se odobrena sredstva opravdaju, to bi Jazz Fest uradio blagovremeno.

Ističe se da Jazz Fest Sarajevo nikada ni na jednom nivou u proteklih više od 20 godina nije propustio opravdati dodijeljena sredstva, a to se može i provjeriti. 
 
- Muzur zatim tvrdi kako je razlog zašto TZ KS ove godine nije podržala Jazz Fest taj što smo 2018. godine odbili saradnju. Jazz Fest 2018. godine sastanak sa TZ KS uspijeva dogovoriti tek sedam dana prije početka festivala. Nakon sastanka i obećanja tadašnjeg direktora Midhata Hubijara o povećanju iznosa podrške, dobijamo prijedlog ugovora na 2.000 KM, što je 80 posto smanjenje iznosa u odnosu na prethodnu godinu. S obzirom da nismo mogli ponuditi tražene usluge oglašavanja za spomenuti iznos, uputili smo Turističku zajednicu da ovaj iznos uplati Jazz Festu kao donaciju - navode iz Jazz Festa.

Napominju da ponovno, suprotno tvrdnjama Muzura, Jazz Fest nije odbio saradnju, a te 2018. godine “pravdanje” sredstava iz prethodne godine niko u TZ KS nije ni spomenuo, jer očigledno nije bilo ni razloga ni potrebe za tim.
 
- Na jučerašnjoj pres-konferenciji, Muzur iznosi neistinu da se Jazz Fest ove godine nije obraćao Turističkoj zajednici molbom za sastanak. Istina je da se 2. maja 2019. godine Jazz Fest Sarajevo putem e-maila obratio i Nerminu Muzuru i TZ KS sa molbom za sastanak, ali njihov odgovor izostaje, a Jazz Fest čeka Javni poziv na koji prijavljuje projekat 23. Jazz Festa Sarajevo, u roku i sa svom potrebnom dokumentacijom - pojašnjavaju iz Jazz Festa.

Navode da, nakon što su u petak, 12. jula, na web stranici TZ KS objavljeni rezultati Javnog poziva, Jazz Fest u skladu sa Članom V Odluke podnosi prigovor u roku od tri dana od dana objave. Prigovor je poslan putem obične i elektronske pošte.

- Umjesto da jučer javnost informira o procedurama koje je Turistička zajednica KS provela prilikom odabira korisnika bespovratnih sredstava za “realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo”, stiče se dojam da Nermin Muzur velikim sredstvima raspolaže po vlastitom nahođenju mimo procedura i pravilnika. Ukoliko nije tako, očekujemo da TZ prezentira kriterije odabira projekata, kriterije izbora članova komisije i njihova imena, zapisnike sa sjednica komisije te bodovne liste članova komisije – navodi se u saopćenju. 

Isto tako, iz Jazz Festa očekuju da Nermin Muzur svoje navode izrečene protiv Jazz Festa potkrijepi dokazima. Također, očekuju što hitnije očitovanje TZ KS po prigovoru Jazz Festa.

- Naročito s obzirom da evidentno ne stoje navodi zbog kojih, prema odluci Nermina Muzura, Jazz Fest nije podržan – navodi se u saopćenju. 

Ističe se da građani imaju pravo biti upoznati s načinima raspolaganja novcem koji se ubire od boravišne takse, a Nermin Muzur ima obavezu informirati javnost o sastavu komisije i kriterijima po kojima su izabrani članovi komisije koja je vršila odabir projekata kao i da li je ispoštovana procedura. 

- Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo da ispita zakonitost rada komisije i Nermina Muzura prilikom dodjele sredstava, da ustanovi da li postoji eventualni sukob interesa i da li su prilikom odabira projekata poštovane procedure u skladu sa zakonom. Ukoliko se ustanove nepravilnosti tražimo poništenje Odluke i odgovornost Nermina Muzura za eventualne povrede procedure – navodi se u reagiranju Jazz Festa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo