Kultura     | 18.07.2019. 12:06 |

Sarajevo Film Festival - U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 53 filma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Za nagrade "Srce Sarajeva" u takmičarskim programima 25. Sarajevo Film Festivala takmičit će se 53 filma, u četiri takmičarske selekcije - igrani, dokumentarni, kratki i studentski film.

Čak 23 filma zabilježit će svjetsku premijeru u Sarajevu, četiri filma međunarodnu premijeru, 24 regionalnu i dva filma imat će bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je čak 950 filmova i to 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih.

Selektorica "Takmičarskog programa - igrani film" Elma Tataragić u program je uvrstila devet filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan međunarodnu, dok će četiri filma doživjeti regionalnu premijeru.

Selektorica "Takmičarskog programa - dokumentarni film" Rada Šešić odabrala je 16 filmova, a osam će ih u Sarajevu zabilježiti svjetsku, jedan međunarodnu, pet regionalnu, a dva filma bh. premijeru.

U "Takmičarskom programu - kratki film", prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 14 filmova, dok je selektorica "Takmičarskog programa - studentski film" Asja Krsmanović u program uvrstila 14 filmova, od kojih će pet imati svjetsku, dva filma međunarodnu, a sedam regionalnu premijeru.

Ustanovljen 2003. godine, takmičarski program kao glavni program Sarajevo Film Festivala svake godine privlači više od 300 gostiju - reditelja, scenarista, producenata, glumaca i drugih filmskih autora i saradnika.

U proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto za plasiranje jugoistočnoevropskog filma i mjesto okupljanja svih profesionalaca i publike koju zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

U okviru takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala u proteklih 16 godina prikazao je 678 naslova, od toga 166 dugometražnih igranih filmova, 297 dokumentarnih, 180 kratkih i 34 studentska filma.

Program je ugostio na hiljade filmskih stvaralaca iz regije i postao neizostavno mjesto za promociju njihovih filmova i projekata.

Takmičarski program Sarajevo Film Festivala donosi filmove autora iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Dvadesetpeto izdanje Sarajevo Film Festival bit će upriličeno od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a, saopćeno je iz SFF-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana