Bosna i Hercegovina     | 18.07.2019. 12:20 |

Wigemark u Goraždu podsjetio na obavezu provođenja reformi

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 18. jula (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark razgovarao je danas Goraždu s predsjedavajućom Skupštine i premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Editom Velić i Aidom Obuća o aktivnostima vezanim za evropske integracije i obavezama ovog kantona iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP).

Uz naglasak da će Vlada i Skupština Bosansko-podrinjskog kantona imati značajnu ulogu u pružanju podrške ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH, Wigemark je podsjetio učesnike sastanka na obaveze zemlje da provede pravne, administrativne, institucionalne i ekonomske reforme kao rezultat SPP-a.

Nakon podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU, Evropska komisija je objavila Mišljenje i prateći Analitički izvještaj u kojem se navode reformski prioriteti za pristupanje zemlje Evropskoj uniji.

Kako je istaknuto, period nakon izdavanja Mišljenja Komisije zahtijevat će od domaćih vlasti da pokažu djelotvornost, saradnju te političku i drugu odgovornost.

Zbog složenog uređenja zemlje, koordinacija i saradnja među različitim nivoima vlasti ključna je za ostvarivanje konkretnih rezultata.

Stoga su Vlada i Skupština BPK Goražde pozvane da iskoriste ovaj zamah i aktivno se uključe u saradnju širom zemlje u cilju izrade sveobuhvatnog programa za usklađivanje sa propisima EU, utvrđivanje jasne raspodjele zadataka i bolje planiranje budućih koraka.

U koordinaciji i upravljanju procesom pristupanja zemlje EU ključna je uloga Direkcije za evropske integracije (DEI), saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću BPK Goražde.

Međutim, administrativni kapaciteti na svim nivoima za planiranje politika i koordinaciju pitanja koja se tiču EU, također trebaju biti osnaženi da bi se osigurao adekvatan odgovor vlasti u BiH na Mišljenje EU i naknadne zahtjeve procesa pristupanja, poručeno je na današnjem sastanku u Goraždu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana