Svijet     | 18.07.2019. 12:06 |

Stoltenberg poziva Rusiju da spasi sporazum o nuklearnim raketama INF-a

FENA Internet

LONDON, 18. jula (FENA) - Sve je manje vremena da se spasi ključni sporazum o nuklearnim projektilima s Rusijom, Sporazum o nuklearnom razoružanju (INF), iz kojega se Rusija povukla početkom jula, upozorio je u četvrtak u intervjuu za BBC generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je obećao "primjeren, odbrambeni odgovor" ako se Rusija ne vrati u sporazum, potpisan u vrijeme hladnog rata, odnosno ne počne ispunjavati obaveze do 2.augusta kada sporazum ističe. 

"Moramo biti spremni  za svijet s više ruskih projektila", rekao je.

Sporazum koji su 1987. potpisali SAD i SSSR  zabranjuje projektile kratkog i srednjeg dometa.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će SAD suspendirati svoje obaveze prema sporazumu o projektilima srednjeg dometa (INF) u februaru, te optužio Rusiju za kršenje njegovih uslova.

Rusija je optužbe opovrgnula, no ubrzo je i ona suspendirala svoje obaveze i objavila planove za razvoj novih sistema oružja.

U intervjuu za BBC, Stoltenberg je rekao da su ruski projektili, za koje je kazao da Rusija njima "očito krši sporazum", sposobni za nošenje nuklearnih glava, mobilni, vrlo ih je teško detektirati, a sposobni su dosegnuti evropske gradove u nekoliko minuta.

Premda NATO ne namjerava rasporediti svoje kopnene nuklearne projektile u Evropi, Stoltenberg je rekao da će Savez odgovoriti na "primjeren, odbramben način" odbije li se Rusija do 2. augusta  vratiti obavezama iz sporazuma.

"Ovo je ozbiljno. Sporazum INF bio je kamen temeljac u kontroli oružja desetljećima i sada smo svjedoci njegove propasti", upozorio je.

Premda je od najveće važnosti da Rusija ponovno počne poštivati sporazum, Stoltenberg je rekao da uopće nema "ikakvih naznaka" da će zemlja to i učiniti.

"Stoga se moramo pripremiti za svijet bez sporazuma INF i svijet s više ruskih projektila", ustvrdio je generalni sekretar NATO-a.

I Evropska unija pozvala je prije nekoliko dana službenu Moskvu da poduzme "hitne" mjere kako bi se zajamčilo poštivanje Sporazuma o nuklearnom razoružanju (INF).

Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma.

Na osnovu odluke najavljene u februaru, koju je u međuvremenu ratificirao i ruski parlament, Rusija je prestala poštovati sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5.500 km.

Konvencionalna zračna i raketna odbrana, nove vježbe i spremnost snaga i nove inicijative za kontrolu oružja mogli bi biti dio tog odgovora, kazao je Stoltenberg. Konačna odluka uslijedit će nakon isteka roka, dodao je.

Stoltenberg se, navodi BBC, obratio prošle sedmice  Turskoj, članici NATO-u,  u vezi isporuke ruskog raketnog sistema S-400 Rusiji.

Sjedinjene Države kažu kako će Tursku isključiti iz isporuke svog F-35 lovca u odgovoru na nabavku ruskog projektila. Ankara se nedavno približila Moskvi, povećavajući napetosti između Turske i SAD-a.

"To je ozbiljno pitanje jer je to ozbiljno neslaganje koje uključuje dva važna saveznika", kazao je  Stoltenberg. NATO podupire napore za rješavanje neslaganja, dodao je, istovremeno pohvalivši ključnu ulogu Turske u NATO-u.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'