Bosna i Hercegovina     | 18.07.2019. 12:24 |

Počela posebna sjednica NSRS-a na Dodikov zahtjev

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. jula (FENA) - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, počela je danas u Banjoj Luci.

Skupština bi trebalo da se izjasni o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Dodikove izjave o Zaključku o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od Republike Hrvatske, za koji tvrdi da je "veoma štetan po vitalne interese RS".

Pozvao je poslanike entitetskog parlamenta da dvotrećinskom većinom potvrde njegovu izjavu te tako osporeni zaključak Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

Predsjedništvo BiH je u utorak sa dva glasa "za", članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i jednim glasom "protiv" (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su na sjednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

- Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predviđeno međunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora - kazao je Džaferović.

Dodik tvrdi da odluka te institucije u vezi s izgradnjom Pelješkom mosta „destruktivna i veoma štetna po vitalne interese RS“.

Smatra da usvajanje zaključka Predsjedništva BiH "isti dan kada je potpisan Sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se indirektno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Gradiške, koji je vitalnog interesa za RS".

RS, kako je naveo u obrazloženju, nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, posebno kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga da li je u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora.

U skladu s Ustavom BiH, Dodik je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS te zatražio posebnu sjednicu entitetskog parlamenta.

Sjednici parlamenta prisustvuje entitetske predsjednica Željka Cvijanović te delegati SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo