Regija     | 18.07.2019. 12:41 |

Janez Lenarčič slovenski kandidat za člana Europske komisije

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 18. srpnja (FENA) - Slovenska vlada u četvrtak je za člana nove Europske komisije iz Slovenije i službeno kandidirala pravnika i diplomata Janeza Lenarčiča, trenutno na dužnosti veleposlanika pri EU u Bruxellesu, kojega je dan ranije predložio premijer Marjan Šarec, čime je izazvao nezadovoljstvo u dijelu svoje koalicije.

 - Vlada je odlučila da za u Europsku komisiju predloži Janeza Lenarčiča koji je iskusan kandidat s vrhunskim referencama s područja međunarodnih i europskih pitanja, a ispunjava i sve zahtijevane kriterije, objavila je vlada na Twitteru.

 Janez Lenarčič, 52-godišnji diplomirani pravnik koji govori engleski i francuski jezik, zaposlio se na ministarstvu vanjskih poslova odmah nakon diplome. Prije dužnosti veleposlanika u Bruxellesu bio je na raznim dužnostima u diplomaciji, a prije 11 godina jedno vrijeme i državni tajnik za europske poslove.

 Lenarčič je izbor predsjednika vlade Marjana Šareca, koji je svoju odluku o tome objavio u srijedu, izazvavši neslaganje u dijelu svoje lijevo-liberalne koalicije, osobito kod Socijalnih demokrata (SD) koji su se nadali da će biti predložena njihova europarlamentarka Tanja Fajon, koja je na osvojila svoj treći uzastopni mandat na svibanjskim izborima za Europski parlament, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'