Sport     | 18.07.2019. 13:47 |

Učenici iz BiH u borbi protiv diskriminacije, rasizma i netolerancije u sportu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Sportske igre mladih Bosne i Hercegovine ove godine implementiraju projekt "Youth Sports Fair Chance" koji će u periodu od dvije godine spajati sedam partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekt ima za cilj identifikovati, razviti i sastaviti najbolje prakse vezane za sport koje doprinose širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma te prevencije svih oblika nasilja u sportu.

"Youth Sports Fair Chance" uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz svih partnerskih zemalja, saopćeno je iz Sportskih igara mladih.

U Bosni i Hercegovini potpisani su memorandumi o saradnji sa OŠ "Skender Kulenović" iz Sarajeva, OŠ "Berta Kučera" iz Jajca, OŠ "13. rujan" iz Jajca, Prvom osnovnom školom iz Zavidovića, OŠ Orašje, OŠ "Vladimir Nazor" iz Odžaka, OŠ "Omer Mašić" Brežani-Kakanj, OŠ "Safvet-beg Bašagić" iz Gradačca, OŠ "Kalibunar" iz Travnika i Prvom osnovnom školom iz Stoca.

Projekt će promicati sportske vrijednosti kao ključni element u borbi protiv netolerancije, rasizma i drugih oblika diskriminacije te skrenuti pozornost na važnost sporta za cjeloviti razvoj mladih.

Drugi transnacionalni sastanak partnera na kojem je predstavljen ovaj projekt održan je u Taormini (Sicilija) u vijećničkoj dvorani "Palazzo dei Giurati". Naredni sastanak partnera će biti održan u Sarajevu, 22. januara 2020. godine, na kojem će biti predstavljen modul edukacije profesora i učenika u borbi protiv rasizma, netolerancije i diskriminacije na školskim igralištima te oko njih.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Karl-Heinz Rummenigge proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

Sportske igre mladih obilježile Svjetski dan djeteta

Spektakularni All-Star sport day u Splitu za kraj 27. sezone Sportskih igara mladih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana