Kultura     | 18.07.2019. 20:31 |

Koncert Alme Subašić na Mostarskom ljetu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. jula (FENA) - U sklopu međunarodne kulturno – turističke manifestacije "Mostarsko ljeto", u petak, 19. jula, koncert će održati jedna od najperspektivnijih bh. interpretatorki sevdaha Alma Subašić.

Koncert će biti upriličen u 21 sat u Centru za kulturu Mostar, a ulaz je slobodan.

Na repertoaru koncerta su sevdalinke, poput 'Stade se cvijeće rosom kititi', 'Zapjevala sojka ptica', 'Tebi majko misli lete', 'Oj Safete Sajo Sarajlijo', 'Čudna jada od Mostara grada', 'Ne silazi sa čardaka', kao i autorska pjesma Alme Subašić 'Nigdje tako ko u Bosni nema'…

Alma Subašić pjeva od svoje desete godine. Očeva harmonika i kućni ambijent u kome je odrastala uticali su da je već sa nepunih deset godina tako interpretirala sevdalinke i narodne pjesme da su mnogi stručnjaci iz svijeta muzike savjetovali da odmah snimi svoj prvi album, kako bi ostalo zabilježeno ono što, kako su i sami govorili, "nisu nikada do tada čuli".

Nakon festivala narodne muzike u Konjicu, na kome odnosi jednoglasnu pobjedu kako stručnog žirija tako i publike, Alma odlazi i na audiciju na Javnom servisu Bosne i Hercegovine i snima prvi singl 'Veni moja ljubavi' za Radiotelevizijski arhiv, a nakon toga završava i svoj album pod nazivom "Pjesme u srcu i duši desetogodišnje djevojčice", koji kasnije izlazi u tri izdanja.

Prvi solistički koncert izvodi u rodnom gradu Konjicu na svoj deseti rođendan. Nedugo zatim, snima i svoje prve autorske pjesme, nastupa na koncertima i festivalima, osvaja pobjednička priznanja. Dobitnica je brojnih nagrada, a za rad je, među ostalim, dobila i opštinsko priznanje za promociju sevdalinke.

Kažu da njen glas dira tamo gdje nas rijetko šta u životu dotakne. Alma je stekla zvanje diplomirane arhitektice i nastavlja da pjeva i njeguje tradiciju, saopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Autobiografski dnevnik "Mostari; Dnevnik čuvara mosta" predstavljen na Mostarskom ljetu

Na Mostarskom ljetu predstavljena knjiga "Putovanje kroz Bosnu 1530."

'Mostarske kiše' poklonile sugrađanima nezaboravan koncert

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom