Bosna i Hercegovina     | 19.07.2019. 11:57 |

Memišević: Presuda očekivana, Holandija nije spremna prihvatiti odgovornost

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević smatra da je presuda Vrhovnog suda u Holandiji, kojom je utvrđena samo djelimična odgovornost ove zemlje za smrt 300 Srebreničana, očekivana.

- Ova današnja presuda je, moram da kažem, očekivana, jer Holandija nije bila spremna da prihvati odgovornost, a naravno da je, itekako, odgovorna - kazala je Memišević Feni.

Istaknula je kako je užasan zločin to što su žrtve, koje su u julu 1995. tražile spas u bazi UN-a koju je osiguravao holandski kontingent, protjerane, usprkos činjenici da je Holandija dobila mandat UN-a da čuva te ljude (Srebrenica je onda bila zaštićena zona UN-a).

- Moram da kažem da je na taj način ona (Holandija) suodgovorna za genocid u Srebrenici, jer je omogućila Mladićevim trupama da u krvi Srebreničana uguše tu enklavu - precizirala je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Podsjetila je je kako niko i nikada ne može mrtve vratiti, kao što ni bol i traumu koje majke i preživjeli nose ne može nikakva materijalna nadoknada olakšati, navodeći kako bi priznanje odgovornosti bila određena satisfakcija.

- Ovo što je danas potvrđeno je očekivano i to je samo još jedan kamenčić u  mozaiku licemjerja svijeta koji je Srebrenicu ostavio na cjedilu - kazala je Memišević

Vrhovni sud u Holandiji odlučio je danas da je ta zemlja djelimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt 300 muškaraca jer su ih holandske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine, znajući da će biti ubijene.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta