Bosna i Hercegovina     | 19.07.2019. 14:31 |

Razgovarano o osnaživanju kapaciteta u borbi protiv radikalizacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman sastao se danas sa dekanom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžadom Korajlićem, prof. dr. Arminom Kržalićem i Benjaminom Plevljakom, predstavnikom Udruženja "Nova sigurnosna inicijativa iz Sarajeva".

Razgovarano je o implementaciji projekta "Definisanje faktora i procesa koji vode radikalizaciji, ekstremizmu i terorizmu u Bosni i Hercegovini – DeFRET".

Radi se o projektu čiji je opći cilj angažiranje i osnaživanje istraživačkih kapaciteta akademske zajednice i civilnog društva u pogledu borbe protiv radikalizacije, a koja vodi nasilnom ekstremizmu, dok je specifični cilj tog projekta istraživanje uticaja povratnika sa stranih ratišta na lokalnu zajednicu i mlade.

S obzirom na to da je jedna od osnovnih nadležnosti FUP-a borba protiv terorizma, ekstremizma i nasilnog radikalizma u FBiH, samim tim je i jedan od ključnih faktora u procesu deradikalizacije bh. državljana koji su se vratili sa stanih ratišta.

Na sasatanku je dogovorena saradnja i zajedničko djelovanje u okviru spomenutog projekta.

Kada se radi o toj problematici, FUP kontinuirano djeluje i provodi aktivnosti iz svoje nadležnosti u saradnji sa drugim agencijama za provedbu zakona, na implementaciji Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015.- 2020.), tako da će dogovorene aktivnosti ići u smjeru realizacije ranije zadatih ciljeva.

Istovremeno, na sastanku su dogovorene i aktivnosti u pogledu obuka iz oblasti cyber-kriminala i drugih specijalističkih obuka koje će Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA pružiti u narednom periodu Federalnoj upravi policije, saopćeno je iz ove uprave.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo