Bosna i Hercegovina     | 19.07.2019. 15:09 |

Završena radionica o razvoju liderskih vještina policijskih službenica

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Dvodnevna radionica o temi „Razvoj liderskih vještina“, kojoj je prisustvovalo oko 30 policijskih službenica iz agencija za provođenje zakona u BiH, danas je završena uručivanjem certifikata njenim sudionicima.

Radionica je održana na Jahorini, a realizirana je u okviru projekta  „Jačanje kapaciteta policijskih službenica-potencijalnih liderica“, koji se provodi uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Radionica je ocijenjena višestruko korisnom od svih polaznica.

Pored ukazivanja na korisnost obrađenih tema u daljem radu i profesionalnom napredovanju, posebno je istaknut značaj umrežavanja sa policijskim službenicama iz velikog broja policijskih agencija sa svih nivoa u BiH, međusobno upoznavanje i razmjena iskustva.

Cilj radionice bio je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, razvoj liderskih vještina i osnaživanje policijskih službenica, što će im pomoći u daljem profesionalnom razvoju i napredovanju u karijeri.

Među edukatoricama bile su ekspertice iz pomenutih oblasti - Amna Popovac, Marina Bakić i Sanela Dujković, ujedno i liderice u različitim sferama rada.

Zaključeno je da policijske službenice moraju ulagati zajedniče napore na podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH i prevazilaženju stereotipa i predrasuda o policijskom zanimanju kao eksluzivno muškom, te savladavanju formalnih i neformalnih prepreka za unapređenje.

Predsjednica Udruženja Kristina Jozić na kraju radionice zaključila je da je praksa pokazala da su žene dinamične liderice u svim sferama rada, da proizvode promjene i da je njihovo učešće u procesima donošenja odluka fundamentalno za demokratsko upravljanje državom.

- Dakle, kada žene preuzmu liderske funkcije od toga može da benefitira cijelo društvo, zbog čega je veoma značajno da se poveća broj žena na višim i rukovodećim pozicijama u policiji - istakla je Jozić.

U okviru spomenutog projekta, Udruženje „Mreža policijskih službenica“ do kraja septembra realizirat će radionice ovog tipa za 100 policijskih službenica iz policijskih agencija u BiH, saopćeno je iz tog udruženja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nadal planira završiti sportsku karijeru sljedeće godine

Nicki Minaj najavila povlačenje sa scene kako bi 'imala obitelj'

Darijo Srna objavio kraj igračke karijere, vraća se u Šahtar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu