Ekonomija     | 19.07.2019. 14:57 |

Budžetski korisnici u sistemu dobrovoljnog penzijskog osiguranja u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. jula (FENA) - Sve je veće uključenje građana individualno, ali i putem penzijskih planova koje organizuju poslodavci u Evropski dobrovoljni penzijski fond (EPF), koji djeluje u Republici Srpskoj (RS).

- Veoma smo zadovoljni rastom broja članova i razvijanjem svijesti o neophodnosti štednje za treće doba – rekao je direktor Društva za upravljanje EPF-om Tomaž Završnik.

Taj fond je počeo s radom krajem 2017., kada je zaživio sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja u RS, a danas su potpisali ugovore s predstavnicima sindikata obrazovanja, nauke i kulture, pravosuđa, lokalne samouprave, uprave i javnih službi, te sindikata radnika unutrašnjih poslova  i uprave o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu, kao i ugovor o organizovanju penzijskog plana Vlade RS-a.

- Odluka da se organizuje penzijski plan za sve zaposlene kojima se plaća isplaćuje iz budžeta RS-a je korak dalje ka razvoju i promovisanju dobrovoljnog penzijskog sistema u RS – rekao je Završnik novinarima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Dragan Gnjatić je istakao da su potpisali te dokumente kako bi zaposleni, koji dobijaju plaću iz entitetskog budžeta, imali određenu sigurnost u trećem dobu.

Naveo je da ima više od 40.000 korisnika budžeta i, ukoliko žele, mogu potpisati pristup EPF-u i od Vlade će, od 1. januara 2019., imati uplaćenih 20 KM, s tim da taj iznos može biti povećan, ukoliko sami dodaju određen iznos štednje za treću dob.

I predsjednik Sindikata uprave u RS Božo Marić podržao je ovaj projekat te dodao da traže od Vlade RS-a da se u septembru otvore pregovori o povećanju plaća, kako bi se zaustavio trend odlaska ljudi iz RS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo