Bosna i Hercegovina     | 19.07.2019. 17:51 |

Džaferović: Sramno kalkuliranje sa procentom odgovornosti i brojem žrtava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19.jula (FENA) – Presuda Vrhovnog suda Holandije o suodgovornosti ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici predstavlja sramno kalkuliranje sa procentom odgovornosti i brojem žrtava za koje su krivi holandski vojnici, saopćio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako se navodi u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, holandski vojnici su bili odgovorni ali i dužni da štite sve stanovnike „Zaštićene zone UN Srebrenica“ i za to su imali mandat Ujedinjenih nacija.

- Prema tome, suodgovorni su i za sve žrtve, a ne samo za 350 njih koje su protjerali iz svog kampa i predali u ruke Mladićevim i Karadžićevim koljačima. Ta odgovornost je potpuna i ne može se izražavati u procentima – kazao je Džeferović.

Naglasio je da odaje priznanje majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava na istrajavanju u potrazi za istinom i pravdom.

- S pozicije člana Predsjedništva BiH ću nastaviti da im pružam svaki vid podrške, pa tako i za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu – istakao je Džaferović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom