Magazin     | 19.07.2019. 19:38 |

Obnovljena nadstrešnica Titovog voza na Oštrelju

FENA Saopćenje

BOSANSKI PETROVAC, 19. jula (FENA) - Priča o oštećenoj nadstrešnici na Titovom vozu na planini Oštrelj, nedaleko od Bosanskog Petrovca, dobila je sretan epilog. Naime, mladi inžinjer šumarstva Jasmin Mešić uradio je prijedlog projekta za rekonstrukciju nadstrešnice.

Prvobitno je projekt obuhvatao i prijedlog restauracije samog Titovog voza, međutim, od Federalnog zavoda za zaštitu spomenika nije bilo odobrenja za radove,već isključivo oko samog voza.

S toga je izrađen prijedlog projekta rekonstrukcije nadstrešnice voza kako bi isti zaštitio od daljnjeg propadanja. Projekt je proslijeđen Upravi ŠPD-a i Uprava ga je prihvatila.

Zatim je projekt proslijeđen Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ) na javni poziv dostave prijedloga projekta za dodjelu GEF sredstava („Global Environment Facility“) koji je administriran od strane Međunarodnog udruženja za razvoj („IDA“-Svjetska banka) za potrebe finansiranja Projekta održivog upravljanja šumom i krajolikom.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 60.000 KM. S obzirom da je riječ o dosta velikom novcu mladi inžinjer dostavio je spisak materijala koji je potreban za montažu nadstrešnice. Dužina nadstrešnice je 54 metra pa su s toga i troškovi bili veliki.

Mešić se za ovaj projekt odlučio zbog toga što Ćiro predstavlja nacionalni, kulturni i historijski spomenik kojem su nadležne institucije okrenule leđa, zato što Ćiro predstavlja simbol jednog vremena, i zbog toga što je osjetio potrebu uraditi nešto za opštinu u kojoj živi, saopćio je Centar za kulturu Bosanski Petrovac.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo