Bosna i Hercegovina     | 22.07.2019. 08:53 |

Čavara: Tražimo partnere koji će poštivati ustavno-pravni poredak

FENA Internet

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Ukoliko osam mjeseci naši pokušaji da napravimo kompromise nisu doveli do dogovora, onda moramo tražiti druga rješenja, napraviti zaokret u ponašanju, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, komentirajući nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je najavio "zaokret" prema koalicionim partnerima. 

- Prema tome, upućena je svima onima koji trebaju sudjelovati u formiranju vlasti, koji su dobili povjerenje naroda i građana na izborima, a može se reći i tumačiti da je to i SDA - kaže Čavara.

Upitan koja su do "druga rješenja", predsjednik FBiH je rekao da ih ne bi najavljivao sada.

- Možda ih nemamo sve sada, ali moramo tražiti, jer odnos koji smo mi pokazali strpljenjem, tolerancijom, pokušajem i iniciranje razgovora i dogovora, očito, ne daje rezultata. Neko drugi, možemo reći parasustav, stalno smišlja neke nove afere i krize u kojima misle da profitiraju - rekao je on.

Čavara je odgovarao i na pitanje ostaju li izmjene Izbornog zakona uvjet za formiranje vlasti u FBiH, te može li se desiti da ministri HDZ-a prestanu dolaziti i na sjednice Vlade, kazao je da kada se nastoji prikazati da HDZ nešto blokira, onda se kaže da je to uvjet.

- Međutim, Ustavni sud BiH donio je odluku da Izborni zakon nije u skladu sa Ustavom BiH i da ga treba promijeniti, a onda to neko osporava na sve načine i neće da provede kroz Parlament. Čak to iskoristi da izabere drugog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Mi smo prvenstveno rekli da za Vladu FBiH, odnosno izvršnu vlast, tražimo partnere s kojima ćemo provesti odluke Ustavnog suda, odnosno tražimo partnere koji će poštivati ustavno-pravni poredak ove države - rekao je, između ostalog, Čavara za "Oslobođenje".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Čavara čestitao Uskrs katoličkim vjernicima

Čavara posjetio crkvu i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana