Svijet     | 22.07.2019. 10:17 |

Izrael započeo s uništavanjem zgrada u predgrađima Jerusalema

FENA Internet

SUR BAHER, 22. jula (FENA) - Izraelske snage u ponedjeljak su započele uništavati zgrade u blizini vojne barijere u predgrađima Jerusalema, suočene s palestinskim protestima i međunarodnim kritikama.  

Buldožeri u pratnji stotina izraelskih vojnika i policajaca ušli su u Sur Baher, palestinsko selo na rubu istočnog Jerusalema, u regiji koju je Izrael osvojio i okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967.

Palestinci strahuju da će uništavanje kuća i zgrada u blizini ograde stvoriti praksu za ostala mjesta duž barijere, koja se proteže stotinama kilometara duž Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Današnja uništavanja dio su dugog sporenja oko budućnosti Jerusalema, koji je dom za više od 500.000 Izraelaca i 300.000 Palestinaca i sveti je grad judaizma, islama i hrišćanstva.

Izraelski vojnici probili su se kroz dio žičane ograde u Sur Baheru pod okriljem mraka u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak i počeli su izbacivati stanovništvo iz sela.

Svjetiljke su osvijetlile regiju dok su deseci vozila štitili sigurnost vojnika u selu.

Nakon prvog svjetla, bageri su počeli uništavati dvospratnu zgradu dok su vojnici počeli da se kreću kroz nekoliko spratova obližnje zgrade u izgradnji.

- Oni su od dva sata ujutru počeli evakuirati ljude iz njihovih domova i podmetali su eksplozive u kućama koje žele da unište - izjavio je Hamada Hamada, komunalni čelnik u Sur Baheru.

Radove su snimali palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti koji su se okupili u pokušaju da spriječe uništavanje zgrada.

Izraelski Vrhovni sud presudio je u junu da te zgrade krše zabranu gradnje u regiji. Rok mještanima da napuste zgrade istekao je u petak.

Neki mještani Sur Bahera izjavili su da će postati beskućnici. Vlasnici zgrada tvrde da su dobili građevinske dozvole od Palestinskih vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

Prostrano selo Sur Baher proteže se između istočnog Jerusalema i Zapadne obale.

Njegov geopolitički položaj zakompliciran je činjenicom da njegovi dijelovi leže izvan gradskih granica istočnog Jerusalema pod izraelskom okupacijom, ali s izraelske strane barijere, presijecajući je od ostatka Zapadne obale. 

Palestinski zvaničnici tvrde da su neke ugrožene zgrade unutar regija koje oni žele da kontroliraju. Palestinska oslobodilačka organizacija objavila je saopćenje u kome optužuje Izrael kako "namjerava da uspostavi presedan koji bi omogućio izraelskim okupacijskim snagama da unište brojne palestinske zgrade smještene u blizini barijere".

Humanitarni koordinator UN-a, Jamie McGoldrick, i drugi zvaničnici Svjetske organizacije pozvali su prošle sedmice izraelske vlasti da prekinu s planovima uništavanja zgrada. Oni tvrde da se 17 Palestinaca suočava s raseljenjem zbog planova uništenja deset zgrada, u kojima se nalaze deseci stanova.

Evropska unija objavila je saopćenje u kome navodi: "Nastavak takve politike podriva održivost dvodržavnog rješenja i mogućnosti trajnog mira".

Sudsko vijeće izraelskog Vrhovnog suda presudilo je, ipak, u korist uništenja zgrada.

 Sud također tvrdi da bi izgradnja u blizini barijere mogla predstavljati zaštitu za napadače.

Izraelska vlada danas nije objavila nikakav komentar, ali izraelska civilna administracija pod vojnom upravom na Zapadnoj obali  navodi u saopćenju od prošle sedmice da će provedba naređenja biti izvedena na osnovu "operativnih razmatranja" i "državne politike".

Međunarodni sud pravde u Den Haagu u 2004. je izdao savjetodavno mišljenje da je izgradnja barijere na okupiranoj teritoriji "u suprotnosti s međunarodnim pravom".

Izrael je odbacio neobavezujuću sudsku odluku kao politički motiviranu i tvrdi da je barijera igrala ključnu ulogu u smanjenju broja napada, koji su doživjeli vrhunac u 2002. i 2003. godini tokom drugog palestinskog ustanka poznatog kao  Al-Aqsa Intifada, prenosi  Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Izraelci čekaju na Netanyahuov odgovor na iranski napad

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana