Bosna i Hercegovina     | 22.07.2019. 12:31 |

Na info danu u Mostaru predstavljena tri programa Europske unije

FENA Denis Leko

MOSTAR, 22. srpnja (FENA) - Programi EU-a "Europa za građane", "Kreativna Europa" i "Horizon 2020" predstavljeni su na info danu "Od ideje do cilja - programi Europske unije", koji je u ponedjeljak održan u Code Hubu Mostar.

Stručni savjetnik za razvoj civilnog društva Ministarstva pravde BiH Goran Kučera predstavio je program "Europa za građane" te istaknuo kako je to jedan od najlakših programa za apliciranje.

- Danas smo predstavili sami projekt, kako aplicirati, te smo htjeli motivirati građane iz BiH da sudjeluju u ovom projektu. "Europa za građane" vrlo je interesantna potencijalnim aplikantima iz BiH, odnosno neprofitnim organizacijama i lokalnim organima vlasti, prvenstveno zbog vrlo jednostavnog aplikacijskog obrasca i zato što osim projektne ideje morate imate samo još i partnerstvo s nekom od organizacija iz Europske unije - kazao je Kučera.

Istaknuo je kako je sami cilj ovog programa potaknuti građane Europe na promišljanje zajedničkih vrijednosti, poput mira, slobode, ravnopravnosti, pravednosti i slično.

- Cilj je povezati građane zemalja članica programa kako bi zajednički surađivali na različitim temama iz područja kulture, demokratizacije, zaštite okoliša sporta i tako dalje. To su, dakle, teme koje su i od lokalnog i od EU značaja. Imamo još tri roka za apliciranje, a sljedeći će biti u ponedjeljak, 2. rujna - kazao je Kučera.

Voditeljica Deska Kreativne Europe Aida Kalender, koja je predstavila program "Kreativnu Europu", istaknula je da taj program podržava europsku kinematografiju te aktivnosti u području kulture, kreativnost stvaralaštva kroz fleksibilan i interdisciplinaranpristup te različite načine financiranja.

- "Kreativna Europa" je fond koji se izdvojio za period od 2014. do 2020. godine u iznosu od 1,36 milijardi eura za projekte u području kulture i projekte u području medije, a medij podrazumijeva film, televiziju i video igre - kazala je Kalender.

Ovaj program namijenjen je filmskim i scenskim djelatnicima, programerima računalnih igara i drugim kreativcima, organizatorima festivala, kazalištima, muzejima te drugim kulturnim organizacijama i djelatnicima, organizacijama civilnog društva, kao i malim i srednjim poduzećima.

Nacionalna kontakt osoba programa "Horizon 2020" u BiH Dalibor Drljača kazao je kako je to najveći program na svijetu koji financira znanost, istraživanje i inovativnosti.

- Horizont 2020 radi tako da sve države koje sudjeluju u ovom programu daju novac u zajedničku kasu i onda se natječu tko će više tog novca uzeti. BiH je pridružena članica ovog programa i kao takva plaća svoje sudjelovanje. Shodno tome, putem ovakvih događaja nastojimo motivirati ljude da što više sudjeluju u ovim programima kako bismo vratili što više uloženog novca. Trenutno smo na nekih 15 posto uspješnosti u okviru ovog programa i povukli smo nešto više od 50 posto sredstava od uloženog - kazao je Drljača.

"Horizon 2020" namijenjen je sveučilištima, istraživačkim centrima i malim i srednjim poduzećima, a za period od 2014. do 2020. godine ukupni proračun programa iznosi 80 milijardi eura.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u petak u Mostaru

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta