Sport     | 22.07.2019. 13:57 |

Alikadić: Vrijeme je da esports u BiH podignemo na viši nivo

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 22 . jula (FENA) - Connect Arena, prvi objekat u Sarajevu namijenjen kompetitivnom igranju video igara, u svijetu poznatom pod nazivom esports, otvorena je danas u naselju Pofalići.

Kako je kazao direktor firme Connect Now Adis Alikadić, Arena je uređena u saradnji s popularnom franšizom E-Blue opreme, koja "gamerima" pruža najbolji mogući ugođaj dok igraju omiljene naslove, a cijeli sistem uvezuje milione igrača širom svijeta koji su odabrali da se ovim aktivnostima bave u E-Blue arenama.

- Cilj projekta je unaprijeđenje esportsa u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a mi ćemo to učiniti po uzoru na najveće evropske i svjetske centre ovoga tipa. Naši korisnici će osvajati nagrade i ostvarivati brojne pogodnosti kroz sistem koji im nudimo. Za odmor će imati posebno uređenu prostoriju, a kroz igranje popularnih naslova i osvajanje virtuelnih bodova moći će kupiti dodatno vrijeme za igranje, piće ili hranu – rekao je Alikadić.

Sarajevske "gamere" u Connect Areni očekuje najbolja oprema, visoke brzine interneta i vrhunski ugođaj. Alikadić naglašava da objekat treba pružiti ljubiteljima esportsa uvjete po uzoru na ostatak svijeta, koji je u ovom segmentu godinama ispred Bosne i Hercegovine. 

- U ponudi imamo 26 vrhunskih računara, a naše Playstation sobe su opremljene sa šest playstation 4 PRO konzola. Na ovaj način želimo privući ljubitelje esportsa i omogućiti ti im uvjete koje vjerovatno inače ne bi imali. Esports je već godinama na visokom nivou u svijetu, ali i zemlje regiona su značajno napredovale. Mi po običaju zaostajemo i mislim da je vrijeme da to promjenimo – objašnjava direktor Connect Now i dodaje da će Arena kompanijama i partnerima nuditi i usluge teambuildinga i workshopa.

U planu je i organizacija turnire lokalnog i regionalnog nivoa, a dogovorena je saradnja s međunarodnim kompanijama koje se bave esportom. Turnire će prenositi "gaming" platforme, youtube i lokalni portali.   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Formiran Esports savez BiH, igranje video igara u BiH dobilo novu dimenziju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom