Svijet     | 22.07.2019. 15:16 |

EU osuđuje izraelska rušenja palestinskih kuća i prisilna raseljenja

FENA Internet

BRUXELLES, 22. jula (FENA) –  Evropska unija (EU)  danas je saopćila da su izraelska prisilna seljenja stanovništva, deložacije i rušenja kuća nelegalni po međunarodnom pravu, pozivajući Izrael da odmah zaustavi uništavanja u regiji Wadi al-Hummus kvarta Sur Baher u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Izraelske vlasti počele su rano jutros s uništenjem deset palestinskih zgrada, koje sadrže oko 70 palestinskih stanova, u Wadi al Hummusu. Tim uništenjima raseljena su 24 Palestinca, među kojima devetero djece. Većina tih zgrada nalazi se u zonama A i B, gdje civili žive, u skladu s sporazumom iz Osla, pod jurisdikcijom Palestinskih vlasti.

- Izraelska politika širenja naselja, uključujući i akcije poduzete u tom kontekstu kao što su prisilna raseljenja, deložacije, rušenja i zaplijene kuća, nelegalni su po međunarodnom pravu. U skladu s dugotrajnom politikom EU, očekujemo od izraelskih vlasti da odmah prekinu rušenja kuća - navodi se u izjavama za javnost koju je objavio portparol EU.

- Nastavak takve politike podriva dvodržavno rješenje i mogućnost trajnog mira, i ozbiljno ugrožava mogućnost da Jerusalem postane prijestonica obje države - izjavio je portparol, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'