Bosna i Hercegovina     | 22.07.2019. 16:23 |

Ambasador Wigemark pohvalio aktivnosti gradonačelnika i Gradske uprave Zenica

FENA Saopćenje

ZENICA, 22. jula (FENA) - Specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark danas je tokom posjete Zenici, pohvalio aktivnosti gradonačelnika i Gradske uprave Zenica.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i Wigemark razgovarali su o pokretanju pilot projekta elektronskog glasanja na predstojećim lokalnim izborima, saradnji Grada Zenica sa Zeničko-dobojskim kantonom, te poboljšanju privrednog ambijenta u gradu Zenica.

Također je Kasumović upoznao Wigemarka o najznačajnijim aktivnostima Gradske uprave Zenica, te podsjetio da je uspješno riješen višedecenijski problem zagrijavanja stambenih i poslovnih objekata, vodosnabdijevanje i prezaduženost.

- Stabilizovao sam budžet, ukinuo finansiranje političkih stranaka i oživio grad u društvenom i kulturnom smislu - kazao je Kasumović, te dodao da je Gradska uprava Zenice poduzela niz mjera za unaprjeđenje poslovnog ambijenta i postala najpovoljnija za ulaganje.

Prije samo nekoliko dana, podsjetio je, u Poslovnoj zoni je prodato 17 neizgrađenih građevinskih parcela, a implementacijom projekta LIFE smanjene su administrativne takse za usluge građanima, ali i investitorima.

Naglasi je da je od preuzimanja dužnosti gradonačelnika, u Zenici otvoreno oko 2.900 radnih mjesta. 

Ambasador Wigemark je pohvalio inicijativu gradonačelnika Kasumovića za uvođenje elektronskog glasanja, gdje bi Zenica bila prvi grad u BiH u kojem bi se spriječio svaki vid nepravilnosti u izbornom procesu.

Posebno je ukazao a napore koje Gradska uprava Zenica čini na unaprjeđenju uvjeta života građana i stvaranju povoljnijih uslova za privređivanje.

Sagovornici su se i dotakli i političkih prilika u Zeničko-dobojskom kantonu. Ambasador Wigemark je pozvao sve učesnike vlasti na svim nivoima da međusobno sarađuju, jer građani BiH nemaju više vremena za gubljenje, saopćeno je iz Press službe Gradske uprave Zenica.

 Wigemark je dobitnik javnog priznanja "Počasni građanin Zenice".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo