Svijet     | 23.07.2019. 10:55 |

Norveško vijeće za izbjeglice osudilo izralesko rušenje palestinskih naselja

FENA Internet

JERUSALEM, 23. jula (FENA) - Jučerašnje izraelsko rušenje deset zgrada u naselju Sur Baher u istočnom Jerusalemu, u kojima se nalazilo oko 70 stanova, predstavlja teško kršenje Međunarodnog humanitarnog zakona i uvodi opasan presedan, saopćilo je Norveško vijeće za izbjeglice (NRC) u utorak.

Većina zgrada se nalazi i područjima A i B, koji se nalaze pod palestinskom građanskom kontrolom, uključujući planiranje i izgradnju, piše palestinska novinska agencija WAFA.

- Izraelsko opravdanje da se radi o sigurnosti predstavlja opasan presedan koji ostavlja na hiljade Palestinaca u opasnosti da se tako nešto može i njima desiti. Kada dođe do teškog kršenja međunarodnog humanitarnog zakona onda međunarodna zajednica treba da reaguje - rekla je Kate O'Rourke, direktorica NRC-a u Palestini.

Izraelska vojna naredba izdana 2011. godine odredila je tampon zonu od 100 do 300 metara s obje strane granične ograde u Sur Baheru i zabranila izgradnju u području naselja Wadi al-Homsu kao sigurnosnu mjeru. Iako je teško procijeniti broj objekata koji se suočavaju sa sličnim rizikom, lokalni stanovnici kažu da bi u Sur Baheru moglo doći do povećanog rizika za rušenja oko 100 zgrada.

Sur Baher zemljište u područjima A, B i C ostaje dio Zapadne obale, ali put izraelske separacijske barijere ostavio ih je na izraelskoj strani, sprječavajući Palestinsku vlast u pristupu ili pružanju usluga tim područjima. Međutim, Palestinska uprava i dalje izdaje dozvole za gradnju stanovnicima, u skladu sa sporazumom iz Osla.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo