Bosna i Hercegovina     | 23.07.2019. 15:29 |

U BPK-a 432 demobilisana borca na evidenciji nezaposlenih

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23.jula (FENA) - Primjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji će objavom u službenim novinama stupiti na snagu, ponovo će podijeliti bivše borce - smatraju u Udruženju demobilisanih boraca BPK Goražde.

Po riječima predsjednika udruženja Nesiba Hoda posebno se to odnosi na pravo po osnovu egzistencijalne naknade koje će demobilisani borci stariji od 57 godina ostvarivati na nivou FBiH, dok će oni mlađi morati sačekati propise ali i sredstva koje u tom smislu trebaju osigurati kantoni.

„Zakon bi trebao važiti od 1.jula jer je osigurano 25 miliona KM za demobilisane borce starosti preko 57 godina, a na području BPK Goražde je 106 nezaposlenih demobilisanih boraca koji nemaju nikakva primanja koji će naknadu dobijati iz federalnog budžeta. Puno je više onih koji će to pravo nastojati ostvariti na nivou kantona. Mi nismo zadovoljni ovim zakonom u potpunosti jer on ne donosi konačno riješenje za sve demobilisane borce ali bilo je bitno da se usvoji zakon koji će na neki način garantovati određena prava demobilisanim borcima“ - kazao je Hodo.

Dodao je da će u saradnji s federalnim savezom već u narednoj godini biti inicirane izmjene i dopune Zakona, kako bi se ispravile greške koje su sada napravljene.

„Ovim zakonom napravljena je još jedna podjela među ljudima, oni koji imaju 57 i više godina koji nisu ostvarili nikakvu egzistenciju oni će imati neko riješenje koje ne donosi posebnu materijalnu korist i riješavanje njihovog egzistencijalnog statusa. To je neka pomoć za koju mi smatramo da nije konačno riješenje za te ljude. Za one mlađe od 57 godina, postoje neke inicijative da kantoni preuzmu brigu o ljudima koji su bolesni ili imaju PTSP. Svi kantoni su u problemima što se tiče implementacije tog zakona jer u njemu nigdje ne stoji šta bi to bila obaveza kantona prema tim ljudima, jednostavno dato je kantonaima da to riješavaju koliko mogu i koliko su finansijski moćni“ - istakao je on.

Iz Udruženja demobilisanih boraca BPK poručuju da neće odustati od implementacije Zakona u ovom dijelu.

„Ako ijedan kanton bude  riješio pitanje svojih boraca ispod 57 godina, to mora riješiti i BPK Goražde. Mi nećemo odustajati i tražit ćemo riješenje za sve te ljude koji nisu zbrinuti. Da li će kanton naći mogućnost da te ljude zaposli ili finansijski podržava to je na njima da vide koliko mogu“ - kazao je predsjednik Udruženja demobilisnaih boraca BPK Goražde.

Ministar za boračka pitanja Edin Aganović naglašava da je BPK Goražde jedan od onih kojima će isplata novčane egzistencijalne naknade demobilisanim borcima mlađim od 57 godina biti veliki teret.

„Ministarstvo će uraditi detaljnu analizu samih finansijskih efekata po budžet BPK. Mi imamo službenu informaciju, zaključno s 31. majem  da su 432 demobilisana borca bila na evidenciji nezaposlenih od toga njih 106 će ostvariti svoja prava putem Federalnog ministarstva za pitanja boraca i oni će praktično u augustu početi da ostavruju ta prava, dok je 326 mlađih od 57 godina“ - stakao je Aganović.

Ocijenio je da je ovim zakonskim riješenjem napravljen adiskriminacija prema bivšim borcima. Podsjetio je da egzistencijalna naknada može biti i manja od 5 KM po mjesecu provedenom u borbi, ukoliko nema sredstava.

Dodao je da je bilo prijedloga da se demobilisani borci  od 43 do 55 ili 57 godina pokušaju zaposliti, a da se naknada isplaćuje samo onima koji nisu sposobni za rad.

„O svemu tome razgovarat ćemo s Koradinacijom boračkim udurženja u BPK ali i s resornim federalnim ministrom koji je najavio obilazak svih kantona. Sugerisano je da se i propisi koji će se donositi na nivou kantona budu ujednačeni na neki način. U federalnom zakonu o pravima demobilisanih boraca nije ostavljen rok do kada kantoni moraju donijeti svoje propise, ali će uporedo s analizom raditi na usklađivanju kantonalnog s federalnim zakonom“ - kazao je ministar za boračka pitanja BPK-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'