Bosna i Hercegovina     | 23.07.2019. 15:51 |

UO Udruženja BH novinari: Omogućiti zaposlenima RTV Zenica dostojanstven rad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje kršenja prava novinara i drugih medijskih uposlenika u RTV Zenica, koji se sustavno ponavljaju mjesecima, poprimajući oblike stalnog mobinga i nedozvoljenog ograničavanja prva na slobodu izražavanja i slobodu medija - saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

 -Uprkos brojnim upozorenjima i zahtjevima Sindikata radnika RTV Zenica da se svim djelatnicima ovog medija omogući slobodan i dostojanstven rad, situacija se nije nimalo popravila. Naprotiv. I dalje se svakodnevno nastavljaju pritsci i pojedinačna šikaniranja novinara, cenzurišu se autorski sadržaji i vijesti sa kritičkim prizvukom, a kompletan program se pretvorio u hvalospjeve i političku podršku Gradskoj upravi Zenice i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću - navode iz Udruženja.

U saopćenju se dodaje da je bez rezultata bio i pokušaj pravnog tima Linije za pomoć novinarima da pomogne u zaštiti novinara i slobode izražavanja kroz pojedinačne razgovore sa uposlenicima i članovima menadžmenta RTV Zenica, uključujući i sudjelovanje na zasjedanju Gradskog vijeća, kada se raspravljalo o radu ovog medija i kada je bio posljednji pokušaj osnivača da omogući djelovanje javnog medija u skladu za propisanim zakonskim odredbama i međunarodnim standardima zaštite javnog informiranja u interesu građana.

Upravni odbor BH novinara ponovo, kako se ističe, javno i odlučno zahtijeva od menadžmenta RTV Zenica i Gradske uprave Zenice zaustavljanje političkih pritisaka, nedemokratskog i nedozvoljenog uplitanja u rad ovog medija, te puno poštivanje uredničke i novinarske samostalnosti.

Istovremeno, poziva Skupštinu Javnog preduzeća RTV Zenica da hitno organizira zasjedanje i da sa dužnom pažnjom, odgovorno i ozbiljno, razmotri način rada ovog medija i ispunjavanje informativnih potreba svih građana Zenice,  iz čijih se sredstava i finansira rad RTV Zenica, navodi se u saopćenju UO Udruženja/udruge BH novinari.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Urednički kolegij - Kazniti one koji onemogućavaju rad zaposlenicima RTV Zenica

BH novinari najoštrije osuđuju političke pritiske na RTV Zenica

UO BH novinara još jednom pozvao Vladu RS da povuče izmjene Zakona o javnom redu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta