Bosna i Hercegovina     | 23.07.2019. 15:53 |

Obnovljene kuće za 19 povratničkih porodica u Bosanskom Brodu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23. jula (FENA) - Za 19 povratničkih porodica u Bosanskom Brodu danas su uručeni ključevi obnovljenih stambenih jedinica.

Kuće su obnovljene u okviru projekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, potprojekat BH2, a izgradnja je koštala 750.000 KM.

- Danas, zajedno sa ovim ljudima ovdje i njihovim porodicama, osjećam veliko zadovoljstvo što se nakon toliko godina riješilo pitanje krova nad glavom, što je osnovni preduslov za povratak - rekao je v.d. zamjenika direktora Sekretarijata RS-a za raseljena lica i migracije Dragan Juričević.

Naglasio je da će Vlada i taj sekretarijat i u narednom periodu pružati pomoć povratnicima, kako iz budžetskih sredstava, tako i donatorskih.

Povratnici su izrazili zadovoljstvo što konačno mogu useliti u svoje vlastitite domove i porodicama obezbijediti normalne uslove za život, saopćeno je iz Sekretarijata RS-a za raseljena lica i migracije.

Vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, u koji su uključene Srbija, Crna Gora, Hrvatska i BiH iznosi 1,2 milijarde maraka, od čega će za projekte u BiH biti izdvojeno više od 200 miliona maraka.

Sredstva za realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja obezbijedili su donatori, od kojih je najveći EU sa učešćem od 450 miliona maraka, zatim slijede SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švicarska, Danska, Turska, kao i druge zemlje donatori.

Podršku u realizaciji ovog projekta pružili su i UNHCR, OSCE i Razvojna banka Vijeća Evrope.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hurtić: Država mora garantirati sigurnost povratnicima u cijeloj BiH (VIDEO)

Isak od Karana zatražio je da poduzme mjere iz svoje nadležnosti koje se odnose na zaštitu povratnika u RS

Dizdar potpisao ugovore s poslodavcima o sufinansiranju plata povratnicima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo