Bosna i Hercegovina     | 24.07.2019. 13:38 |

Potpisan Memorandum o saradnji Grada Goražde i Unije za održivi povratak

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. jula (FENA) - Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini Mirhunisa Zukić potpisali su memorandum o međusobnoj saradnji na zajedničkoj realizaciji projekata ekonomskog razvoja u okviru održivog povratka, kao i iznalaženje mogućnosti za realizaciju projekata razvoja i jačanja ruralnog (agro) turizma.

Potpisivanje memoranduma o saradnji između Grada Goražda i Unije za održivi povratak i integracije u BiH uslijedilo je nakon što je proveden projekt ''Zajedno učinimo život boljim u Bosni i Hercegovini'' (BH Selo) od Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj bio jačanje ruralnog turizma u lokalnim zajednicama.

- Predmet potpisanog Memoranduma jeste implementacija programa u okviru Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, razvoja ruralnog (agro) turizma i jačanje ekonomskih potencijala Grada Goražde - kazao je gradonačelnik Ramović.

Kako je istaknuto, cilj potpisivanja memoranduma je saradnja kojom će se iznaći mogućnosti za realizaciju projekata ekonomskog razvoja u okviru održivog povratka i integracije, zatim saradnja na iznalaženju mogućnosti za realizaciju projekata razvoja i jačanja ruralnog (agro) turizma, kao i jačanje individualnih seoskih domaćinstava.

Memorandum predviđa i usmjeravanje i koordinaciju aktivnosti nosilaca turističke ponude na obogaćivanju i podizanju nivoa kvaliteta turističkih sadržaja u ruralnom turizmu i stvaranje aktivnosti turističkog ambijenta na teritoriji Goražda. Saradnja je predviđena i u okviru implementacije projekata finansiranih od domaćih i međunarodnih fondova, te na jačanju saradnje između lokalne vlasti i civilnog društva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta