Bosna i Hercegovina     | 24.07.2019. 15:47 |

U BiH završava se projekat rehabilitacije osoba preživjelih žrtava od mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - World Vision i Organizacija amputiraca „UDAS” 31. jula okončat će projekat “Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH”, koji se realizirao u 11 partnerskih općina, Stanari, Doboj, Lukavac, Zvornik, Konjic, Čajniče, Velika Kladuša, Bihać, Bosanska Krupa, Donji Vakuf i Travnik. 

- Šezdeset najugroženijih osoba preživjelih od mina i njihove porodice iz ovih općina dobili su socijalnu i ekonomsku podršku kao dio pomoći Evropske unije njihovoj punoj integraciji u društvo. Preživjeli od mina su nakon obuke o upravljanju malim biznisima, dobili neophodnu opremu i alate za razvoj poslovanja i povećanje prihoda njihovih porodica - rečeno je na predstavljanju rezultata projekta u Sarajevu.

Pomoć je pružena osobama preživjelim od mina i osobama s invaliditetom kako bi iskoristili svoj puni potencijal i učestvovali u razvoju svojih zajednica kao potpuno integrisani građani.

Pored podrške njihovom poduzetničkom potencijalu, projekat je omogućio da se promoviraju i njihovi talenti i kreativne sposobnosti, posebno kroz sport i umjetnost.

Turnir u sjedećoj odbojci u Doboju i Likovna kolonija žrtava mina i umjetnika s invaliditetom u Banjoj Luci okupili su više od 150 žrtava mina i osoba s invaliditetom, od kojih su neki prvi put učestvovali u sportskim ili kulturnim aktivnostima.

Uspostavljene su i grupe peer podrške žrtvama mina u kojima je učestvovalo više od 60 žrtava mina i 25 uposlenika centara za rehabilitaciju u zajednici, čime je kreirana mogućnost integracije peer podrške u redovne programe podrške u lokalnim zajednicama.     

U partnerstvu sa Centrom za uklanjanje mina BiH, projekat je razvio Akcioni plan za pomoć žrtvama mina u BiH za period 2019.-2025., koji je trenutno jedini dokument koji definira pitanja podrške žrtvama mina za period do 2025. godine, kada se od BiH očekuje da ispuni svoje preostale obaveze iz Konvencije o zabrani mina, uključujući i one koje se odnose na pomoć žrtvama mina.

Navedeni projekt finansirala je Evropska unija u iznosu od  380.000 eura, saopćeno je iz World Visiona.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana