Magazin     | 25.07.2019. 12:47 |

AP proslavio 50. godišnjicu slijetanja na Mjesec objavljivanjem biografije

FENA Internet

WASHINGTON, 25. jula (FENA) - Američka novinska agencija Associated Press (AP) objavila je biografiju pod naslovom "Apollo 11: AP-ovo specijalno izdanje" kako bi obilježili 50. godišnjicu čovjekovog prvog slijetanja na Mjesec.

Biografija istražuje kako su Sjedinjene Američke Države uspjele napraviti tehnologiju koja im je omogućila da pošalju prvog čovjeka na Mjesec tokom turbulentninh 1960ih.

Prisjeća se i onih koji su se žrtvovali kako bi ovaj poduhvat uspio.

Trijumf astronauta, posebno Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa, prevazilazi nacionalno  - ono predstavlja prekretnicu za cijelo čovječanstvo.

- Ono što čini ovu biografiju o misiji Apollo 11 posebnom jeste pristup u realnom vremenu o tome kako je AP izvještavao o ovom historijskom događaju. Ona također uključuje i dio u kojem se nalaze originalni naslovi iz novina tog vremena. Na taj način je uhvaćen trenutak uzbuđenja o ovom ključnom trenutku u ljudskoj historiji - kazao je Peter Costanzo.

Svemirska utrka počela je 1957. godine kada je Sovjetski Savez lansirao Sputnjik, prvi umjetni satelit, u orbitu. SAD su prihvatile izazov da istraže nove granice. Poslije desetak godina i potrošenih 25 milijardi dolara, Apollo 11 sletio je na Mjesec, a čovjek je prvi put kročio na njegovu površinu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo