Bosna i Hercegovina     | 25.07.2019. 14:07 |

Elektronski dnevnik u 72 osnovne i 12 srednjih škola u RS

FENA Saopćenje

BANA LUKA, 25. jula (FENA) - Elektronski dnevnik (eDnevnik) do septembra će biti implementiran u 72 osnovne i 12 srednjih škola u Republici Srpskoj.

U planu entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture je nastavak realizacije tog projekta, koji je započeo u septembru 2018. u svim preostalim osnovnim i srednjim školama (115 osnovnih i 82 srednje škole).

- Dosadašnja upotreba elektronskog dnevnika, koji je zamjena za klasični školski dnevnik, pokazao je veoma dobre rezulatate u školama u koje je uveden - saopćeno je iz Vlade RS-a, koja je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o nastavku realizacije projekta EDUIS Onlajn (eDnevnik) i projektima opremanja osnovnih i srednjih škola računarskom opremom.

Elektronski dnevnik omogućava roditeljima uvid u ocjene, izostanke, raspored sati i slično, a nastavnicima olakšava izradu objedinjenih izvještaja za svoje odjeljenje, mogućnost automatskog štampanja svjedočanstava i izvještaja, slanja poruka roditeljima o sastancima, konsultacijama...

Školi i Ministarstvu daje mogućnost za kumulativne izvještaje na nivou škole i odjeljenja.

Ministarstvo, u periodu od 2019. do 2021. godine, ima u planu i realizaciju nekoliko projekata koji se odnose na opremanje škola računarskom opremom i implementacijom informacionog sistema u predškolske ustanove, kako bi se uspostavio efikasan i pravovremen mehanizam praćenja razvoja i napredovanja djece i lakša dostupnost tih podataka roditeljima.

- Na taj način bi se omogućila kvalitetnija realizacija nastavnog procesa, upotreba digitalnih sadržaja u nastavi, a funkcionisanje škola bi se odvijalo na efikasniji i moderan način i cijelokupni obrazovni sistem u RS postigao bi viši nivo kvaliteta, što je u skladu sa reformskim procesima u obrazovanju - tvrdi se u saopćenju iz entitetske vlade.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

HDZ1990: Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo odgovorni za 'katastrofalno stanje u obrazovnom sustavu'

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu