Bosna i Hercegovina     | 25.07.2019. 16:20 |

Uvažene žalbe u predmetu Đelilović i drugi, slijedi održavanje novog pretresa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je donijelo rješenje kojim se uvažavaju žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih Mustafe Đelilovića i Halida Čovića, te se prvostepena presuda u predmetu Đelilović i drugi od 5. jula 2018. godine ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 5. jula 2018. godine, optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember oglašeni su krivim za krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud je optužene - Mustafu Đelilovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, Fadila Čovića na osam godina, Mirsada Šabića na šest, Nezira Kazića na deset, optuženog Bećira Hujića na osam, Halida Čovića na šest godina, te Šerifa Mešanovića na sedam i Nermina Kalembera na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Istom presudom odlučeno je da vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru, u periodu od 22.11.2011. do 1.11.2012. godine, bude uračunato u izrečene kazne zatvora.

Također, Sud je optužene oslobodio dužnosti naknade troškova krivičnog postupka, dok su na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, oštećeni s imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Istom presudom, optuženi - Bećir Hujić, Halid i Fadil Čović, Šerif Mešanović i Mirsad Šabić, te Mustafa Đelilović i Nezir Kazić osbođeni su određenog dijela optužbi.

Protiv ove presude žalbu su izjavili Tužilaštvo BiH, kao i branitelji optuženih.

Tužilaštvo BiH je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnoj sankciji s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH pobijanu presudu u oslobađajućem dijelu potpuno ukine u odnosu na određene tačke optužnice, te odredi održavanje pretresa, a opreza radi, ukoliko se pobijana presuda ne ukine, da se odluka o krivičnopravnoj sankciji preinači, odnosno da se izrekne strožija kazna zatvora.

Branioci optuženih žalbu su izjavili zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH preinači prvostepenu presudu tako da se optuženi oslobode od optužbi, odnosno da se ona ukine i održi pretres pred apelacionim vijećem.

Također, Sud je zaprimio odgovore stranaka na izjavljene žalbe, i to odgovor Tužilaštva na sve žalbe branilaca optuženih, kao i odgovore branilaca optuženih Mustafe Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera na izjavljenu žalbu Tužilaštva, sa istovjetnim prijedlozima da se prijedlozi suprotne strane odbiju kao neosnovani.

Na sjednici vijeća Apelacionog odjeljenja, održanoj dana 20.6.2019. godine u odsustvu uredno obaviještenog optuženog Šerifa Mešanovića, tužilac, Tužilaštvo BiH i branioci optuženih usmeno su iznijeli razloge izjavljenih žalbi ostajući pri tome kod pisano iznesenih navoda i prijedloga u njima.

Svi optuženi su u cijelosti prihvatili navode svojih branilaca.

Također, Tužilaštvo je iznijelo sadržaje pisano podnesenih odgovora izjavljenih na žalbe branilaca, naglašavajući da su žalbe neosnovane, te da ih kao takve treba odbiti i potvrditi u osuđujućem dijelu pobijanu presudu, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Potvrđena optužnica u predmetu Mustafa Vrabac zbog krivotvorenja isprave i primanje dara

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo