Bosna i Hercegovina     | 25.07.2019. 15:57 |

Pripremljen odgovor na zahtjev Bošnjaka za brisanje smrtne kazne iz Ustava RS

FENA Saopćenje

BANA LUKA, 25.jula (FENA) - Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske (RS) utvrdio je odgovor Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine na zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za ocjenu usklađenosti člana 11.  stav 2. Ustava tog bh. entiteta s državnim Ustavom.

-U odgovoru se navodi da su nadležne institucije, na prvom mjestu Narodna skupština RS-a, još u periodu od 2007. do 2009. godine preduzele sve mjere u okviru svojih nadležnosti, kako bi se predmetni član Ustava stavio van snage – saopćeno je nakon sjednice skupštinskog odbora.

Podsjeća se i da je parlament usvojio Amandman CXXV još 10. marta 2009. godine kojim je bilo predviđeno brisanje predmetnog člana Ustava RS-a, u kome je propisano da se smrtna kazna može izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela, ali on nije stupio na snagu, jer su, kako se tvrdi u saopćenju, delegati u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS glasali protiv. 

-Shodno navedenom, u odgovoru se ističe da su bošnjački delegati u Vijeću naroda, koji su i podnosioci predmetnog zahtjeva, jedini krivci zbog toga što Ustav RS još uvijek nije usklađen s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama – tvrdi se u saopćenju iz entitetskog parlamenta.

Sjednicom Odbora je predsjedavao Nedeljko Čubrilović, predsjednik Odbora i predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Dopredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Dževad Mahmutović potvrdio je ranije za Fenu da su u Klubu Bošnjaka pokrenuli ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2 Ustava RS-a, koji se tiče smrtne kazne.

- Gotovo smo sigurni da će taj zahtjev biti uvažen tako da će biti brisana smrtna kazna iz Ustava RS – rekao je Mahmutović.

Ocijenio je da su bile neosnovane optužbe srpskih predstavnika vlasti u tom bh. entitetu da bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a nisu željeli ukidanje smrtne kazne u Ustavu RS-a, odnosno usvajanje 29 amandmana na Ustav RS-a, a među tim amandmanima je i onaj o ukidanju smrtne kazne.

U Ustavu RS-a nalazi se provizija o smrtnoj kazni, iako se ona praktično ne može izvršiti, jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana