Kultura     | 25.07.2019. 15:54 |

U fočanskoj Jabuci održan drugi Festival omladinske umjetnosti

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 25. Jula (FENA) - U organizaciji Asocijalcije srednjoškolaca u BiH - Lokalnog tima Goražde, na lokalitetu fočanska Jabuka kod Ustikoline održan je drugi po redu Festival omladinske umjetnosti.

Tokom četverodnevnog festivala, 25 djevojaka i mladića iz deset gradova Bosne i Hercegovine, u jedinstvenom ambijentu učestvovali su u brojnim radionicama stičući nova znanja iz oblasti fotografije, glume ali i raspravljajući o vršnjačkom nasilju, važnom problemu koji je prisutan u našem društvu.

Kako je kazala koordinatorica Asocijalcije srednjoškolaca u BiH – Lokalni tim Goražde Amna Kazagić, uspjeh prošlogodišnjeg Festivala bio je više nego dovoljan razlog da se i ove godine, srednjoškolci okupe na istom mjestu.

„Svi učesnici prošlogodišnjeg festivala kazali su kako je bio veoma uspješan i poticajan. Sav je bio posvećen, kroz radionice, upravo umjetnosti. Poslije toga smo odlučili da Festival omladinske umjetnosti postane naša tradicija. I ove godine, imali smo radionice na teme - fotografija, gluma i muzika, kao i radionice o misiji i ciljevima ASuBiH, te prevenciji nasilja i o vrijednostima nenasilne komunikacije. Mislim da je naša susret super prilika da upoznamo jedni druge i kroz radionice naučimo brojne nove i korisne vještine te izgradimo i ojačamo naše prijateljstvo“ - ističe Amna.

Učesnici Festivala omladinske umjetnosti, svi aktivisti AsuBiH, bili su smješteni u objektu škole u Jabuci ali im je najbolji radni amfiteatar bila prekrasna priroda oko škole i u njenoj blizini. Ističu da su oduševljeni boravkom i druženjem.

„Najviše mi se svidjelo to što smo četiri dana bili bez interneta i što je naravno hrana bila super zahvaljujući našoj kuharici“ – ističe učesnica iz Kaknja Aida Alić.

Zadovoljni onim što im je ponuđeno u okviru brojnih radionica, učesnicima je, kako ističu, najvažnije druženje i nova prijateljstva.

„Naravno da sam zadovoljna ali ta prijateljstva su najvažnija i nadam se da će trajati“ – kaže Ema Hasanspahić iz Lokalnog tima Zenica.

Drugi Festival omladinske umjetnosti danas je završen uz poziv brojnim srednjoškolcima iz BiH da budu dio narednog.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'