Svijet     | 26.07.2019. 08:46 |

Washington pozvao Pjongjang da se suzdrži od daljnjih provokacija

FENA Internet

SEOUL/WASHINGTON, 26. jula (FENA) - Sjeverna Koreja je u četvrtak testirala dvije nove balističke rakete kratkog dometa, saopćili su južnokorejski i američki dužnosnici.

Američki State Department pozvao je Pjongjang da se suzdrži od daljnjih provokacija i kazao kako se i dalje nada nastavku razgovora na radnom nivou koji je zaustavljen nakon neuspjelog sastanka na vrhu u Hanoju u februaru, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je kako Washington i dalje vidi diplomatski put naprijed i predvidio je  nove razgovore "za nekoliko sedmica".

“Želimo da diplomatija radi. Želimo da predsjednik Kim ispuni obećanje koje je dao predsjedniku Trumpu, a to je da će on razriješiti situaciju “, rekao je u intervjuu za televiziju Bloomberg.

Raketni testovi Sjeverne Koreje nisu bili prijetnja po SAD i Južnu Koreju, navodi se u saopćenju zajedničke vojne komande dvije zemlje.

Raketa koju je Sjeverna Koreja testirala u četvrtak preletjela je 600 kilometara i vjeruje se da je novi tip oružja, navodi se u saopćenju.

Dvojica američkih dužnosnika, govoreći pod uslovom  anonimnosti, izjavila su da su preliminarne analize pokazale da su projektili slični onima koje je Sjeverna Koreja testirala u maju, ali su pokazale poboljšane sposobnosti.

Testovi balističkih raketa bili bi kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje zabranjuju korištenje takve tehnologije Sjevernoj Koreji, koja odbacuje takvo ograničenje kao kršenje prava na samoodbranu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'