Bosna i Hercegovina     | 27.07.2019. 17:41 |

Grubeša: Tužno je da SDA ne podržava Strategiju za procesuiranje ratnih zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Ministar pravde BiH Josip Grubeša  je nakon današnje sjednice Glavnoga odbora SDA i zaključaka koji su izneseni uputio pisanu reakciju koju prenosimo u cijelosti.

"Tužno je da SDA ne podržava privođenje kraju sudsko procesuiranje postupaka ratnih zločina i da im nije u interesu ni vladavina prava ni pravna država, a samo o tomu pričaju. Državna Strategija za procesuiranje ratnih zločina nije vlasništvo Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine nego je u njezinoj izradi sudjelovala radna skupina sastavljena od stručnjaka, a podržali su je i međunarodni promatrači te predstavnici Europskoga povjerenstva. Nije moguće da su svi oni propustili vidjeti da strategija 'ima nedopustive ciljeve', a da je to uspjelo samo predstavnicima SDA. Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na temelju kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se rastereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete.

Nepoznato je porijeklo ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu počinitelja ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde. Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince je naročito tužna posebno zato jer se poziva upravo na zaštitu žrtava" , navodi ministar Grubeša u pisanoj reakciji koju je medijima proslijedila Stanislava Marić, glasnogovornica.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Saopćenje za javnost SDA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo